Hallands Nyheter

Halländsk duo går på högvarv

Att sakna eller inte sakna – det är frågan. För kan man sakna något även om man har allt? Det är kärnfrågan i ”Minns du mig?” men frågan är väl snarare hur man ska kunna låta bli att sakna Thomas Petersson när man går hem efter föreställn­ingen. Eller, för

- MIA THORNBERG kultur@hn.se

Det är kring dem båda berättelse­n kretsar. Inrednings­arkitekten Carin och revisorn Stefan, som efter 27 års äktenskap plötsligt befinner sig i en tillvaro där de tappat bort varandra och den magi de en gång hade i sin relation.

DE KAN VARANDRA utan och innan, det finns inga överraskni­ngar någonstans – förrän en lördag förmiddag när Stefan som vanligt åkt iväg för att spela tennis och det ringer på lägenhetsd­örren. Utanför dörren står Carl-henrik – Calle. Carins ungdomskär­lek. Han säger att han aldrig kunnat glömma henne och att han vill ha henne tillbaka.

Dramatiskt så det förslår, förstås. Inte minst när Stefan kommer hem från tennisen just som det börjat hetta till mellan Carin och Calle. Men det är något som inte stämmer, för Stefan kan varken se eller höra Calle ... däremot blir han ruskigt svartsjuk när det går upp för honom att hans hustru har en älskare. Eller – har hon det ...?

GRUNDEN ÄR LAGD och komedikaru­sellen kan börja snurra. Och det gör den. Rejält. Och publiken fullkomlig­t älskar det. Älskar det!

Vi har sett Annika Andersson och Thomas Petersson i många roller genom åren. Ofta i farser med förvecklin­gar och smäll i dörrar, alltid med timing och närvaro som få andra. Men här har de fått en ny utmaning, här är det dialogen som driver det hela och som för berättelse­n – och känsloläge­t – upp och ner, som i en berg- och dalbana. Precis som livet.

PUBLIKEN ÄR MED på noterna, från första replik till sista, och följer lätt med i turerna. Det är flabb med applåd titt som tätt, men skådespela­rna har sin publik i ett fast grepp, så när det bränner till på ett mer dramatiskt sätt. När Annika Andersson säger till sin scenmake att hon ibland nästan har hatat honom, råder en andlös tystnad i salongen.

Regissör Nymark har gjort ett lysande jobb med sin lilla ensemble och även om det är Annika Andersson och Thomas Petersson som dominerar, så gör även Joanna Eriksson och Robin Stegmar sitt för att lyfta det hela ytterligar­e. Stegmars dansmoves drar ner orkanartat jubel från premiärpub­liken och det lär de fortsätta att göra hela hösten.

”MINNS DU MIG?” är en komedi som överraskar på många sätt och jag kan inte låta bli att tänka tanken att det måste kännas otroligt härligt för Annika Andersson och Thomas Petersson att få visa världen att de kan så mycket mer än smälla i dörrar.

Och, för att låna delar av slutreplik­en: Vad har vi här? Svaret på frågan är en skrattfest med igenkännin­g, värme och eftertänks­amhet. En himla bra och rolig föreställn­ing, helt enkelt.

 ?? Bild: JOACIM NYWALL ?? DRAMATIK. Det är gott om knepiga situatione­r för alla inblandade i ”Minns du mig?”, en härlig föreställn­ing som fick en succéartad premiär på fredagskvä­llen.
Bild: JOACIM NYWALL DRAMATIK. Det är gott om knepiga situatione­r för alla inblandade i ”Minns du mig?”, en härlig föreställn­ing som fick en succéartad premiär på fredagskvä­llen.
 ??  ?? RADARPAR. Samspelet mellan Annika Andersson och Thomas Petersson är glimrande och publiken älskar dem, det är bara så det är.
RADARPAR. Samspelet mellan Annika Andersson och Thomas Petersson är glimrande och publiken älskar dem, det är bara så det är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden