Hallands Nyheter

Merkel håller dörren öppen för motvilligt SPD

- PONTUS AHLKVIST TT

Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel hoppas kunna hålla regeringss­amtal även med Socialdemo­kraterna (SPD), som sagt sig vilja gå i opposition. Samtidigt lovar hon att främlingsf­ientliga Alternativ för Tyskland (AFD) inte kommer att få något inflytande.

Det var en långt ifrån segerrusig Merkel som framträdde inför medierna under måndagseft­ermiddagen. Hon klargjorde att hon ämnar sitta kvar på sin post under den kommande mandatperi­oden, efter att hennes CDU backat i valet men fortfarand­e är ohotat som landets största parti.

Nu väntar svåra samtal med liberala FDP och De gröna för att försöka sy ihop en spretig koalitions­regering. CDU:S partner under de senaste fyra åren, Socialdemo­kraterna (SPD), har sagt att de vill gå i opposition. Men Merkel vill försöka få till samtal även med dem.

– Det är viktigt att Tyskland får en bra, stabil regering, sade hon, enligt AP.

VALETS STORA SEGRARE är AFD, som med över 12 procent av rösterna tar plats i förbundsda­gen. Partiets valkampanj har haft udden riktad mot landets flyktingmo­ttagande. Men på frågan om AFD:S framgångar kommer att påverka tysk politik svarade Merkel ”jag tror inte det”, och tillade att partiet inte kommer att ha något inflytande på regeringsb­ildningen.

Trots framgångar­na skakas AFD av inre splittring­ar mellan den högerextre­ma och den mer moderata, nationalko­nservativa falangen. Motsättnin­garna tydliggjor­des på ett dramatiskt sätt när en av ledarna, Frauke Petry, överraskad­e sina partikolle­gor genom att mitt under deras presskonfe­rens meddela att hon inte kommer att räkna in sig själv i AFD:S grupp i förbundsda­gen, utan i stället agera som oberoende parlaments­ledamot.

Petry har tidigare sagt att hon vill att partiet ska vara redo att bilda regering i valet 2021, medan andra propagerat för en mer otyglad opposition­sroll även i framtiden.

Hon får hård kritik från bland andra Afd-toppen Alice Weidel, som kallar hennes agerande för oansvarigt och uppmanar henne att helt lämna partiet, skriver AP.

ANGELA MERKEL FICK utstå burop när hon inför valet kampanjade i sina gamla hemtrakter i östra Tyskland. Nu står det klart att väljarna där bidrog till att Merkels kristdemok­ratiska union med sina 33 procent gjorde sitt sämsta val sedan 1949 – och till att ett parti med tydligt främlingsf­ientliga inslag tar plats i parlamente­t.

Merkels CDU fick tillsamman­s med systerpart­iet CSU bara 27,6 procent i de fem delstater i öst som blev en del av det enade Tyskland 1990, visade preliminär­a siffror. På nationell nivå fick kristdemok­raterna omkring 33 procent, enligt det officiella valresulta­tet som meddelades strax före klockan fyra morgonen efter valdagen.

AFD fick däremot hela 22,9 procent i öst, enligt det preliminär­a resultatet. Högerpopul­isterna gick särskilt bra hos män i östra Tyskland, med 26 procent av rösterna i den gruppen.

 ?? Bild: MATTHIAS SCHRADER/TT ?? Angela Merkel.
Bild: MATTHIAS SCHRADER/TT Angela Merkel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden