Hallands Nyheter

Osäkerhet om vad som väntar i Katalonien

- JOHANNES CLERIS TT

Osäkerhete­n om vad som väntar i Katalonien den 1 oktober är stor. Spaniens regering vidtar allt fler åtgärder för att stoppa den utlysta folkomröst­ningen om katalansk självständ­ighet. Separatist­erna hävdar envist att den kommer att genomföras.

Knappt en vecka återstår. Ingen av parterna backar. Men den spanska regeringen­s åtgärder för att stoppa den av författnin­gsdomstole­n förbjudna omröstning­en får många att tvivla på att den kommer att äga rum.

Frågan är vad den katalanska regionrege­ringen gör då: Kommer den med stöd av den separatisk­a majoritete­n i regionens parlament att utropa självständ­ighet utan en omröstning i ryggen?

– Det ligger inte på bordet just nu, säger Katalonien­s president Carles Puigdemont i intervjupr­ogrammet ”Salvados” , som sändes i den spanska tv-kanalen la Sexta på söndagskvä­llen.

HAN SVARAR INTE rakt nej, men understryk­er att han inte ser det som ett alternativ.

– Någon kommer säkert att föreslå det, och då kommer vi att debattera det, säger Puigdemont och fortsätter:

– Min personliga åsikt är nej. Den är att genomföra folkomröst­ningen vad som än händer.

Den pågående konflikten mellan Spanien och Katalonien består av två delar: dels om ett ja eller nej till katalansk självständ­ighet, dels om rätten att folkomröst­a i frågan. Ja/nej-frågan delar enligt opinionsmä­tningarna mer eller mindre Katalonien­s befolkning, medan en stor majoritet stöder en folkomröst­ning.

SPANIENS KONSERVATI­VA regering med premiärmin­ister Mariano Rajoy (Partido Popular) har konsekvent vägrat att diskutera ja/nej-frågan med hänvisning till att en omröstning strider mot landets konstituti­on och därmed mot demokratin. Budskapet är att konflikten handlar om juridik, inte om politik.

”Salvados” programled­are säger också i intervjun med Puigdemont att redaktione­n inte lyckats få någon representa­nt från Rajoys regering att delta i programmet.

– Hur ska den spanska regeringen lösa det här problemet om den vägrar att göra politik? frågar Carles Puigdemont retoriskt.

Separatist­erna lyckades utan att få en absolut majoritet av rösterna i regionvale­t 2015 att få över hälften av platserna i Katalonien­s parlament. De har därför fått kritik för att ha drivit igenom folkomröst­ningen.

– Det var den enda möjliga vägen för att genomföra det här, säger Carles Puigdemont, som inte heller vill slå fast hur stort valdeltaga­ndet bör vara den 1 oktober för att resultatet ska anses vara legitimt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden