Hallands Nyheter

Kurdisk omröstning mött av glädje – och hot

- SOFIA ERIKSSON TT

Trots hot och varningar från grannlände­rna har irakiska Kurdistan folkomröst­at om självständ­ighet. Den historiska dagen präglades av såväl glädje som nervositet – och i det omstridda Kirkuk har utegångsfö­rbud införts.

Gatorna i det till stor del självstyra­nde irakiska Kurdistan exploderad­e i den kurdiska flaggans färger när miljontals människor gick till valurnorna. I staden Sulaymaniy­ya var stämningen god.

– Folk är finklädda och glada, många pussar sina valsedlar. Stoltheten är stor, det här är något som människor har drömt om i hundra år, säger Shorsh Kadir Rahem, den kurdiska regionalre­geringens representa­nt i Sverige, över telefon.

Trots att partierna i irakiska Kurdistan är splittrade förenas de i drömmen om en självständ­ig stat – något det kurdiska folket aldrig har upplevt. Ledaren för opposition­ella Gorran har röstat ja, men betonar att resultatet inte ska användas för att plocka politiska poänger.

”Förberedel­serna och processen är dåligt skött och beslutet om folkomröst­ningen har saknat legitimite­t. Men eftersom Gorran verkar för ett självständ­igt Kurdistan har partiet låtit invånarna välja mellan att bojkotta, säga ja eller nej i omröstning­en” skriver Amanj Mala-ali, representa­nt för Gorran i Sverige.

SIDAN SOM VILL bryta sig loss väntas vinna stort, även om det slutgiltig­a resultatet kan dröja upp till 72 timmar. Valdeltaga­ndet var 76 procent en timme innan vallokaler­na stängde klockan 18 svensk tid, enligt lokala medier.

Men kritiken är omfattande och det irakiska parlamente­t kräver att militär ska skickas till områden som såväl Bagdad som Arbil gör anspråk på. Ett av dem är den oljerika staden Kirkuk där de kurdiska myndighete­rna uppges ha deklarerat utegångsfö­rbud under natten till tisdagen.

GRANNLÄNDE­RNA Iran och Turkiet oroar sig samtidigt för dominoeffe­kter bland den egna kurdiska befolkning­en. Teheran har ställt in flyg och hotade först med att stänga gränsen, men senare kom beskedet att den fortsätter att vara öppen.

Ankara varnar i sin tur för sanktioner. President Recep Tayyip Erdogan har gjort klart att Turkiet när som helst kan strypa oljelednin­garna som går från irakiska Kurdistan till omvärlden och har också hotat med att stänga gränsen.

PÅ GATORNA i Sulaymaniy­ya spred sig under söndagskvä­llen ett rykte om att Iran eller Turkiet skulle använda bomber i ett sista försök att stoppa omröstning­en. Det fick människor att bunkra vatten och fylla upp sina bilar med bensin.

– Folk var så nervösa. Men jag tror inte att någon skulle våga bomba oss. Men vi har en lång process framför oss och det kommer inte vara enkelt, säger den 29-åriga Rawaz Barznji.

För egen del tror Barznji – som tillhör ja-sidan – att hans konsultver­ksamhet kan drabbas negativt om motståndet mot den kurdiska självständ­igheten fortsätter.

– Marknaden kan komma att krympa, men det är jag beredd att offra. Det är klart att vi bör oroa oss för konsekvens­erna av beslutet, men jag känner mig ändå optimistis­k.

Ett ja innebär inte ett direkt utropande av självständ­ighet, utan då väntar troligtvis långa förhandlin­gar med Bagdad.

– Vi hoppas komma överens genom fredliga medel och dialog. Vi kommer att vara grannar med Irak, även när vi utropar självständ­ighet, och vi vill vara goda grannar, säger Shorsh Kadir Rahem.

 ?? Bild: BRAM JANSSEN/TT ?? GOD STÄMNING PÅ GATORNA. Stämningen var god på många håll när irakiska Kurdistan genomförde en efterlängt­ad folkomröst­ning om självständ­ighet.
Bild: BRAM JANSSEN/TT GOD STÄMNING PÅ GATORNA. Stämningen var god på många håll när irakiska Kurdistan genomförde en efterlängt­ad folkomröst­ning om självständ­ighet.
 ??  ?? I VALLOKALEN. Röstning pågår i den omtvistade staden Kirkuk, som både Arbil och Bagdad gör anspråk på.
I VALLOKALEN. Röstning pågår i den omtvistade staden Kirkuk, som både Arbil och Bagdad gör anspråk på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden