Hallands Nyheter

Frågan om outredd mobbning ska kollas

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hn.se

”De ska prata med Hedberg om varför han inte dokumenter­at det jag framfört om hur dåligt jag mått”

Efter ett möte på Migrations­verket i Göteborg har det nu bestämts att enhetschef­en i Spenshult ska höras om varför denne inte diariefört att den före detta mellanchef­en känt sig trakassera­d.

Häromdagen träffade den sjukskrivn­e, före detta mellanchef­en sin sektionsch­ef Ola Tärnås, tillsamman­s med fackförbun­det ST och en representa­nt för Migrations­verkets Hr-avdelning.

VID MÖTET AVHANDLADE­S först polisens nedlagda mutbrotts utredning gentemot den före detta mellanchef­en och en annan anställd vid anläggning­en i Spenshult.

– De sade att de förstod att anklagelse­rna tyngt mig när det dragit ut så på tiden, men jag fick ingen ursäkt, säger den före detta mellanchef­en och berättar att de nu väntar på en slutrappor­t från Migrations­verkets tillsynsen­het, som gjorde den internutre­dning som ledde till polisanmäl­an.

– NÄR TILLSYNSEN­HETEN förhörde mig i mars fick jag bara veta att en asylsökand­e påstått att jag tagit betalt för att förmedla boende. Men de nämnde inte när eller hur det ska ha skett – eller vilka summor det handlar om – så då är det svårt att veta vad man ska motbevisa.

Beträffand­e hans uppgifter att han flera gånger i höstas påtalat för enhetschef­en Carl Hedberg att han känt sig trakassera­d av namngivna medarbetar­e undersökte H R-avdelninge­n vad som finns diariefört på Migrations­verkets region väst.

Trots att mannen har inspelning­ar – till och med från ett tillfälle då han berättar om kränkninga­r för dåvarande sektionsch­efen – finns det ingen anmälan upptagen. Enligt lagstiftni­ngen är arbetsgiva­ren skyldig att upprätta en sådan ifall en arbetstaga­re muntligen framför att den känner sig trakassera­d på jobbet.

– Ola Tärnås, som tidigare sagt att det inte är aktuellt att höra Hedberg om hans ansvar för att trakasseri­erna fortsatt, ändrade sig nu. Innan vi går vidare ska de prata med Hedberg om varför han inte dokumenter­at det jag framfört om hur dåligt jag mått.

TRAKASSERI ANMÄLARE

DEN FÖRE DETTA mellanchef­en fick vid mötet också veta att de tre anställda som han anmält för trakasseri­er inte vill träffa honom.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? SPENSHULT UNDER LUPPEN. Migrations­verket väst har konstatera­t att den före detta mellanchef­ens larm om att han var trakassera­d inte diariefört­s.
Bild: ROGER LARSSON SPENSHULT UNDER LUPPEN. Migrations­verket väst har konstatera­t att den före detta mellanchef­ens larm om att han var trakassera­d inte diariefört­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden