Hallands Nyheter

De samlar bevis på att spöken är verkliga

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hn.se

”Det finns ett stort intresse från husägare att vi ska komma dit.” TOM GADE OLAUSSON

Spökjägare

Tom Gade Olausson nöjer sig inte med att tro på spöken. Han ska bevisa att de verkligen finns och har bildat Team Swedish Hauntings.

Med svenska ord är de en grupp spökjägare som med teknisk utrustning skaffar konkreta bevis på att det verkligen är andar som ger sig tillkänna i ord och handling när någon annan logisk förklaring inte finns.

– VI ÄR PARANORMAL­A utredare som undersöker hemsökta platser. Det finns ett stort intresse från husägare att vi ska komma dit och försöka reda ut vad som pågår inom väggarna, säger Tom Gade Olausson.

Gruppen har vuxit från tre till femton utredare som alla har en uppgift i jakten.

– Den viktigaste är vår skeptiker som söker naturliga förklaring­ar till allt. När han inte kan förklara vad som händer, då har vi bra bevis.

Gruppen är beroende av teknisk utrustning som Emf-mätare.

– Magnetiska fält finns omkring oss och mätaren talar om när magnetfält­et ökar. Temperatur­en kan plötsligt sjunka. Vi besökte en mordplats en vinterdag med sex minusgrade­r och hade med en infraröd termometer med exakt temperatur. Det magnetiska fältet ökade och temperatur­en föll till minus 25 grader. Vi gjorde om proceduren och fick samma resultat igen.

JUST NU JAGAR gruppen spöken i tre hus. Ett av dem är gammalt och tömt. Men riktigt tomt är det inte.

Gruppen riggar med nattkamera, EVP (electric voice phenomen) som tar upp ljud och Spirit Box som scannar ljud väldigt snabbt vid ord och meningar från andevärlde­n. Allt material sparas och gås noggrant igenom. Och huset anses vara extremt aktivt.

I Skånes Värsjö lever andarna i en nedlagd färgfabrik. En siluett av en anställd har fastnat på en nattkamera­bild.

– Jag tror på ett liv efter döden och att andar söker kontakt. Att det enbart är de onda som söker kontakt är en myt, de goda andarna hör också av sig. Vi vandrar jämte våra döda men alla har inte förmågan att se dem.

Länsstyrel­sen har enligt Tom Gade Olausson gett gruppen tillstånd att undersöka spöklivet i Lagaholms slottsruin.

– Det finns en teori om att minnen kan lagras geologiskt i stenar. Ruinen är byggd av sten och jag är övertygad om att den är fylld av aktivitet.

SPÖKJAKTEN ÄR INGEN business utan bedrivs ideellt. Men utrustning­en kostar pengar och gruppen är beroende av sponsorer. Den har också ansökt om pengar hos Laholms kommun till en värmekamer­a som står högt upp på önskelista­n.

 ?? Bild: ANN KATRIN NORLING ?? SPÖKJÄGARE. Tom Gade Olausson leder jakten och dottern Freya Gade är spökgruppe­ns medium som ser och hör det andra inte uppfattar.
Bild: ANN KATRIN NORLING SPÖKJÄGARE. Tom Gade Olausson leder jakten och dottern Freya Gade är spökgruppe­ns medium som ser och hör det andra inte uppfattar.
 ?? Bild: ANN KATRIN NORLING ?? TEKNIK. Utrustning­en snappar upp rörelser och ljud i mörker och tystnad.
Bild: ANN KATRIN NORLING TEKNIK. Utrustning­en snappar upp rörelser och ljud i mörker och tystnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden