Hallands Nyheter

Informerad­esinte om biverkan

PÅ KRIGSSTIGE­N: MONICA ISAKSSON VILL FÅ IGÅNG DEBATTEN

- Anna Oscarson 010-471 53 71 ∙ anna.oscarson@hn.se

En av tio får diabetes av den antipsykot­iska medicinen. Monica Isaksson är starkt kritisk och tycker att det informeras för dåligt från psykiatrin­s sida.

Monica Isaksson har i mer än 20 års tid varit patient hos vuxenpsyki­atrin i Varberg. Från början blev hon diagnostis­erad med schizofren­i, en diagnos som senare visade sig vara felaktig. Hon har ett ångesttill­stånd som gör att hon behöver ta den antipsykot­iska medicinen Abilify.

För två-tre år sedan drabbades hon av diabetes. I FASS står det att en av tio som tar Abilify riskerar att drabbas av diabetes. Hon har dessutom haft hjärtinfar­kt och stroke.

– Jag kan inte säga att medicinen har orsakat dessa sjukdomar men de är relaterade till min medicineri­ng, säger hon.

HON ANSER ATT informatio­nen hon har fått från läkarna på psykiatrin har varit bristfälli­g. Biverkning­arna är inget som det har pratats om direkt.

Men nu har Monica Isaksson fått nog.

– Det är dags att de börjar ta ansvar. Människor med psykisk ohälsa har dubbelt så hög dödlighet än andra. De blir heller inte tagna på allvar, säger hon.

HON HAR TIDIGARE varit engagerad i föreningen RSMH, Riksförbun­det för social och mental hälsa. Några år var hon ordförande i Varbergs lokala grupp. Nu tryter orken men ändå känner hon starkt att ämnet måste belysas.

– Jag gör det inte för min egen vinning utan för de andra som är i behov av psykvård.

Något annat hon är kritisk till är hur samarbetet mellan psykvården och den somatiska vården fungerar.

– Kommunikat­ionen mellan enheterna måste bli bättre. Den som inte orkar vara aktiv själv får inte någon bra vård.

THOMAS WEJSTAM ÄR chefläkare på psykiatrin i Halland. Han kan inte uttala sig i ett enskilt ärende men berättar att det är en väl etablerad kunskap inom läkarkåren att antipsykot­iska läkemedel, den grupp som Abilify tillhör, kan ge metabola effekter, det vill säga påverka ämnesomsät­tningen. När det gäller just Abilify är risken för att utveckla diabetes mycket låg, enligt honom.

– Våra doktorer har generellt en hög ambitionsn­ivå när det gäller att informera om biverkning­arna av läkemedel. Det är omöjligt att veta hur det har gått till i det här enskilda fallet men förhoppnin­gsvis har patienten och läkaren haft en dialog, säger han.

NÄR NÅGON FÅR diabetes är det flera faktorer som spelar in. Livsstilen har stor betydelse.

För en psykotisk patient kan tillstånde­t dessutom bli mycket allvarligt. Om inte medicin sätts in kan patientens liv vara i fara.

– Man får då väga risken för att drabbas av biverkning­ar i det perspektiv­et. Men förhoppnin­gsvis kan patienten och läkaren diskutera biverkning­ar i ett senare skede.

Thomas Wejstam framhåller också att alla patienter som ordineras mediciner som kan påverka patientern­a somatiskt följs med provtagnin­g.

– När det gäller samarbetet mellan psykiatrin och den somatiska vården så finns ett väl etablerat sådant men vi arbetar kontinuerl­igt för att ytterligar­e förbättra kontaktväg­arna.

”Den som inte orkar vara aktiv själv får inte någon bra vård”

MONICA ISAKSSON

 ??  ?? KRITISERAR PSYKVÅRDEN. Monica Isaksson hytter med sin blommiga käpp för att ytterligar­e understryk­a allvaret idet hon vill framföra.
KRITISERAR PSYKVÅRDEN. Monica Isaksson hytter med sin blommiga käpp för att ytterligar­e understryk­a allvaret idet hon vill framföra.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden