Hallands Nyheter

Linnéa gick till final med film

- PER KÅGSTRÖM 010-471 51 33 pk@hn.se

Filmen är fem minuter lång och gjord på 24 timmar. Det handlar om ”Nailed it”, skapad av Linnéa Ytterlid från Falkenberg och tre kompisar, som på lördag tävlar i en noomaraton­final.

Noomaraton handlar om att göra film på tid: man får exakt ett dygn på sig, efter att ha fått veta vad historien ska innehålla.

Och det fick tydligen bra för Linnéa och hennes lagkamrate­r: Benny Avér, Henrik Wikman och Johan Karlsson.

YAWK production­s – som de fyra kallar sig – var bäst av nio lag vid den halländska deltävling­en i Varberg helgen 2-3 september.

– Det känns fantastisk­t roligt, säger Linnéa som på lördag får åka till riksfinale­n på Filmhuset i Stockholm, där ”Nailed it” ska tävla mot filmer från övriga Sverige.

DET VAR OCKSÅ i Stockholm som filmen spelades in; de tre övriga lagmedlemm­arna bor där.

– Men vi tävlade i Halland eftersom jag kommer därifrån, säger Linnéa.

Hon satt tillsamman­s med laget i en lägenhet i Stockholm, när de lördag 2 september klockan 09.00 fick ett mejl med villkoren för filmen.

– Det stod att temat skulle vara förstärkt verklighet, att filmen skulle innehålla tre platser samt lika många föremål: häftappara­t, ficklampa och tärning. Vi spånade en stund om handlingen och sedan var det bara att jobba, säger Linnéa som i första hand verkade som regissör.

– Vi höll på hela natten och blev klara till klockan nio på söndag morgon. Då hade vi inte sovit på 24 timmar, säger hon.

Filmen skickades iväg och visades tillsamman­s med de övriga bidragen på Bio Capitol i Varberg på söndagen – och ”Nailed it” vann.

– Tävlingsle­dningen hade svårt att få tag på oss, så jag fick inte veta resultatet förrän jag läste det på Facebook, säger Linneá och skrattar.

Varför vann ni?

– Juryn skrev bland annat att ”de givna föremålen har en tydligt aktiv roll i berättelse­n”.

Ja, det får man verkligen säga om häftappara­ten. Vad är priset om ni vinner på lördag?

– Jag tror att segrarna får handla för tiotusen kronor i en filmaffär, säger Linnéa.

”Vi höll på hela natten och blev klara till klockan nio på söndag morgon. Då hade vi inte sovit på 24 timmar”

LINNÉA YTTERLID

HON ÄR 25 år och uppväxt i Falkenberg, men har – efter några år i Stockholm och utomlands – flyttat till Halmstad. Hon frilansar med anknytning till Dramalogen, och jobbar främst med teater.

– Film är ganska nytt för mig, men jag gör gärna mer. Det är en rolig utmaning. Fotnot. Även Luis Boström från Varberg gick till riksfinale­n med filmen ”Platser”.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? SNABBFILM. Linnéa Ytterlid och hennes tre lagkompisa­r visar ”Nailed it” vid lördagens final i Stockholm. Filmen är gjord på 24 timmar.
Bild: ROGER LARSSON SNABBFILM. Linnéa Ytterlid och hennes tre lagkompisa­r visar ”Nailed it” vid lördagens final i Stockholm. Filmen är gjord på 24 timmar.
 ?? Bild: UR FILMEN ?? HÄFTIG SCEN. Ett par med en häftappara­t, i pistolform, som spelar en stor roll i filmen ”Nailed it”. Apparaten går att använda till både det ena och det andra.
Bild: UR FILMEN HÄFTIG SCEN. Ett par med en häftappara­t, i pistolform, som spelar en stor roll i filmen ”Nailed it”. Apparaten går att använda till både det ena och det andra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden