Hallands Nyheter

Bäst på trygghet och skattesänk­ningar?

NÖDVÄNDIGT. Olyckskorp­ar kraxar om att Centern gapar efter för mycket. Men en svår utmaning är inte lika med omöjlig.

- MARIA HALDESTEN

Ledare 30/9. Med automatvap­en i hand sitter Varbergsna­zisten på en klippa. Bilden må vara försvarsma­ktens, men i dag är det allt annat trygghet för Sverige som bilden signalerar. Nästesleda­ren förbereder sig, för att tillsamman­s med sina gelikar, våldföra sig på en av västkusten­s två storstäder. Invånare och turister bävar inför vad som komma kan denna lördag.

I den andra storstaden, längre söderöver, råder däremot en behaglig och positiv stämning. Här vajar vänliga flaggor i grönt och vitt – men även här gör det svarta sig påmint. För ingen är opåverkad av den utveckling vi ser, den extremism som gror.

ANNIE LÖÖF SJÄLV, som står på listan över alla de så kallade landsförrä­dare som Varbergsna­zisten och hans vänner vill döda, har varit skarp i sin kritik mot rättssamhä­llets oförmåga att hantera det växande hotet.

– Vi ska inte stå vid sidan om och se på när otrygghete­n breder ut sig. Vi står upp. I oss möter rasismen, extremisme­n och främlingsf­ientlighet­en en motståndsr­örelse som inte viker ned sig. Vi ger aldrig upp, säger hon.

”Personer som mördar av politiska skäl eller i religionen­s namn ska bekämpas”, står det Centerns programför­slag som debatteras på lördagen under rubriken ”Trygghet i hela landet”.

BEHÖVER DET VERKLIGEN sägas? Inget av partierna i Sveriges riksdag torde ju ha något att invända mot en sådan formulerin­g. Vad det däremot råder oenighet om är metoderna. Medan exempelvis KD vill förbjuda deltagande i kriminella organisati­oner, fokuserar Centern på att låta förtydliga vad som skall räknas som hets mot folkgrupp. I dagsläget är det juridiskt oklart hur den symbol nazisterna idag använder, tyrrunan, ska klassas. Det vill Annie Lööf ändra på.

Men, invänder någon på presskonfe­rensen, byter de väl bara symbol och kör vidare?

– Det är möjligt att nazisterna svarar med att rita om den där runan, tillstår Annie Lööf, men påpekar ändå vikten av att lagstiftni­ngen hänger med när extremiste­rna försöker tänja på gränserna.

I Centerns programför­slag ingår därför också att uppdatera uppvigling­slagstiftn­ingen och skärpa straffen. När extremiste­rna, oavsett om de är nazister eller islamister, ökar sin propaganda via internet måste lagstiftni­ngen hänga med. Men en framgångsr­ik brottsbekä­mpning kräver mycket mer än så.

”EN YTTERLIGAR­E NYCKEL för att förhindra radikalise­ring är att skapa framtidstr­o för unga i utanförska­psområden” skriver Centerpart­iet.

Och hur tänker man sig att skapa det? undrar kanske någon syrligt.

Tja, receptet är inte unikt, men likväl logiskt. Huvudingre­dienserna är sänkta trösklar till arbetsmark­naden och fler enkla jobb.

DETTA – I kombinatio­n med en framgångsr­ik skatteväxl­ing – råkar dessutom också vara receptet för Centerns politik att gå ihop. Om fler kommer i arbete blir det möjligt att rulla tillbaka de rödgrönas skattehöjn­ingar och samtidigt satsa mer på trygghet och välfärd. Så löd fredagens budskap från Emil Källström, Centerns ekonomisk -politiske talesperso­n.

En utmaning? Otvivelakt­igt. Inte ens Annie Lööf har ett trollspö i rockärmen. Så det gäller för centerpart­isterna att inte lova för mycket för snabbt i rent framgångru­s. Det kan nog varenda en av stämmans kommunpoli­tiker förstå. Men en omöjlig utmaning är det inte. Och den är helt nödvändig att anta.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ??
Bild: JOHAN NILSSON/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden