Hallands Nyheter

Butiksdeba­tt om öppet på söndagar

- Matilda.carlstrom@hn.se

När den nya gallerian nu satsar på söndagsöpp­et har en debatt blossat upp bland butikerna på Torggatan. Ska alla haka på? ”Absolut”, säger Brothers. ”Aldrig i livet”, säger Body Shop.

Från och med den 26 november kommer den nya Gallerian i Varberg att hålla öppet även på söndagar. Enligt Hans Nilsson på Varberg Handel förväntas flera butiker haka på, och det pågår just nu en diskussion mellan Varberg Handel och butikerna på Torggatan om möjlighete­n.

– Det finns en del butiker som vill haka på gallerians öppettider, men jag kan inte nämna exakt vilka, säger Hans Nilsson på Varberg Handel.

TILL EN BÖRJAN skulle shopparna i Varberg inte märka någon större skillnad. De flesta butiker brukar ändå ha söndagsöpp­et under decembers julhandel. Frågan blir vilka som fortsätter med de generösa öppettider­na efter julruschen. Finns det kundunderl­ag för att ha öppet hela veckan?

– Det tror jag. Där får varje företag fundera för sig. Nu öppnar snart köpcentrat i Lugnetrond­ellen, och precis som i Lassabacka kommer det mesta där att vara öppet på söndagar. Ju fler som har öppet desto svårare blir det för de andra att låta bli, säger Hans Nilsson.

av Body Shop i Varberg, är däremot kritisk till att utöka öppettider­na.

– Det skulle innebära totalt minus. Satsa på lördagar i stället. Lördagar hade kunnat bli så himla bra med fler aktivitete­r i stan och restaurang- och butikserbj­udanden, säger hon.

Hon tycker att näringsliv­et i Varberg har drabbats av det hon kallar ”storstadss­yndromet”.

– Vi är en liten stad och vi ska värna om våra butiker. Inte ens i Göteborg har gågatorna öppet en söndag, säger hon.

CISSI JOHANSSON, BUTIKSCHEF på Brothers, är däremot positivt inställd till att utöka öppettider­na.

– Om man tittar på Kungsbacka så är det knökat med folk på Kungsmässa­n en söndag. Min tanke är att vi också kan satsa så, och att många falkenberg­are åker hit i stället för till Kungsbacka, säger hon.

Men först måste alla butiker komma överens, menar hon.

– Det är klart att vi också vill ha söndagsöpp­et, men det handlar om att alla måste ha det. Annars blir det väldigt luddigt, säger hon.

Nackdelen hon ser är att det för butikerna kan ta en tid innan det blir lönsamt.

– Det är dyrt att ha öppet och sätta in personal på söndagar. Det skulle säkert ta några år innan man tjänar pengar på det, säger hon.

MATILDA CARLSTRÖM

”Det skulle innebära totalt minus. Satsa på lördagar i stället” MONIKA VESTERHOLM butiksägar­e, Body Shop

 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? SÄGER JA. Cissi Johansson, butikschef på Brothers, är positiv till att ha öppet på söndagar. ”Men först måste alla komma överens”, säger hon.
Bild: JONATAN BYLARS SÄGER JA. Cissi Johansson, butikschef på Brothers, är positiv till att ha öppet på söndagar. ”Men först måste alla komma överens”, säger hon.
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? SER HELLRE LÖRDAGSSAT­SNING. Monika Vesterholm äger Body Shop i Varberg och ser hellre att man satsar på lördagarna i stan.
Bild: JONATAN BYLARS SER HELLRE LÖRDAGSSAT­SNING. Monika Vesterholm äger Body Shop i Varberg och ser hellre att man satsar på lördagarna i stan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden