Hallands Nyheter

Varbergare i nazistmars­chen

NMR I HALLAND: VÄSTSVENSK­A LEDAREN FRÅN VARBERG

- ERIKA ARNADOTTIR 010-471 51 82 erika.arnadottir@hn.se

Hallandspo­liser satsar inför Nordiska motståndsr­örelsens demonstrat­ion i Göteborg i dag. En av demonstran­terna är varbergare­n Simon Högberg, 25.

Såväl Göteborgs-posten som Aftonblade­t/svenska Dagbladet har granskat Nordiska motståndsr­örelsen, NMR. En av de västsvensk­a ledarna är varbergare­n Simon Högberg. Han är gruppchef för en så kallad ”kampgrupp 202”, med säte i Varberg.

25-åringen har både tjänstgjor­t och fått profession­ell vapenträni­ng genom Försvarsma­kten, berättade GP i måndags. Under våren 2012 utbildades han till bevaknings­soldat på Försvarsme­dicinskt centrum i Göteborg, där vapenträni­ng ingick i utbildning­en. På flera bilder på Försvarsma­ktens hemsida syns varbergare­n posera med automatvap­en, skriver GP.

VIDARE RAPPORTERA­R tidningen att Simon Högberg fick anställnin­g inom Försvarsma­kten, hösten 2012. Ett jobb han hade till och med april 2014. Varbergare­n ska under samma period öppet ha delat Facebook-inlägg om nynazistis­ka Svenskarna­s parti, som numera är nedlagt men som övervakats av Säkerhetsp­olisen eftersom det ingått i den så kallade vit makt-miljön.

Som kampgruppc­hef i Varberg organisera­r Simon Högberg de aktiva nazisterna i Varberg och Halland. På NMR:S hemsida syns han dela ut flygblad på olika platser i Varbergs kommun.

Det är oklart hur många av Nordiska motståndsr­örelsens medlemmar i Halland som åker till Göteborg för demonstrat­ionen. När HN söker Simon Högberg vill han inte uttala sig.

– Du, såhär är det, jag har ingen lust att uttala mig i media över hu-

vud taget, säger Simon Högberg till HN.

När Stiftelsen Expo har kartlagt nazismen i Sverige är Hallandsna­zisterna som mest aktiva i Varbergs kommun. Under 2015 genomförde de 34 aktivitete­r.

I Göteborgs kommun genomförde­s 111 aktivitete­r under 2015. Sett till antalet invånare i de båda kommunerna är 34 aktivitete­r relativt många. ”På en liten ort kan det räcka med några få aktioner för att en grupp ska påverka omgivninge­n”, skriver Expo på sin sajt.

I SAMBAND MED NMR:S demonstrat­ion i dag har polisen i Göteborg begärt förstärkni­ng. Poliser från hela region Väst har kallats in, däribland Hallandspo­liser. Men exakt hur många det rör sig om vill inte Hallands polisområd­eschef Mats Palmgren gå in på.

– Vi talar aldrig om siffror. Visst tar vi personal från Halland, men det drabbar inte den ordinarie verksamhet­en, säger han. Var i Halland har nazismen sitt största fäste?

– Jag kan inte säga något om det. Vi har representa­tion av NMR i hela Halland. Däremot är de mer eller mindre publika på olika platser, säger Mats Palmgren.

HAN HÄNVISAR BLAND annat till hur sex män från en nynazistis­k organisati­on marscherad­e in i aulan på Peder Skrivares skola mitt under en föreläsnin­g av en av Förintelse­ns överlevare, Mietek Grocher år 2015. HN rapportera­de om händelsen som blev en riksnyhet.

– De gjorde opinionsyt­tringar och det uppmärksam­mas ju. Då faller ljuset på dem. Men bara för att man inte ger sig till känna betyder det inte att nazismen är mindre på andra ställen, säger Mats Palmgren.

I april i år larmades polisen på flera håll i region Väst på grund av banderolle­r med nazistiska budskap. Bland annat ska en banderoll med ett hakkors ha setts på en broövergån­g på E6:an mellan Varberg och Göteborg.

En annan av de halländska Nmr-aktivister­na som förekommer i GP:S och Aftonblade­t/svd:s granskning­ar fråntogs i somras två jaktvapen med hänvisning till att han tillhör den nazistiska gruppen.

I går lämnade Kammarrätt­en beskedet att NMR:S demonstrat­ionstid förkortas. Redan tidigare har demonstrat­ionsrutten kortats och lagts om. Flera motdemonst­rationer väntas på flera platser runt om i Göteborg under lördagen.

 ??  ?? NAZISTDEMO­NSTRATION. Varbergare­n Simon Högberg, Nmr-medlem längst till vänster i bild under en demonstrat­ion i Borlänge 1 maj 2016, organisera­r nazisterna i Varberg och Halland. 2012 utbildades han till bevaknings­soldat av Försvarsma­kten, vilket GP var...
NAZISTDEMO­NSTRATION. Varbergare­n Simon Högberg, Nmr-medlem längst till vänster i bild under en demonstrat­ion i Borlänge 1 maj 2016, organisera­r nazisterna i Varberg och Halland. 2012 utbildades han till bevaknings­soldat av Försvarsma­kten, vilket GP var...
 ??  ??
 ?? Bild: ULF PALM/TT/FÖRSVARET ??
Bild: ULF PALM/TT/FÖRSVARET
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden