Hallands Nyheter

Lion Ferry – rederiet med en egen anda

-

”Vårt Lion Ferry” heter den nya bok som berättar historien om det halländska rederiet – men framför allt om människorn­a som jobbade på färjorna. Vi har träffat några herrar som var med och skapade den speciella Lion Ferry-andan.

De började alla på Lion Ferry på 1960-talet, när företaget var nystartat. Tidigare hade de gått på lasttrafik mot andra kontinente­r och varit hemifrån i långa perioder. Nu fick de vara ”vanliga Svenssons till sjöss”, som Gunnar Heikenberg uttrycker det. Han var bara 16 år när han gick ombord för första gången och var sedan borta i fyra år.

– När jag kom hem förlovade jag mig – och sen bar det av till Australien ett par år. Så jobbet på Lion Ferry var ju fantastisk­t, även om det var lite mindre äventyrlig­t, säger Gunnar som sedermera avancerade till befälhavar­e. Kollegan Carl Erik Rydberg, som var maskinchef, fortsätter:

– Vi var pionjärer. Det var ju inte helt givet att företaget skulle lyckas, men vi gjorde vårt allra bästa för att det skulle gå bra.

Gunnar Heikenberg nämner också det så kallade anciennite­tssystemet som en faktor till att Lion Ferry-andan växte fram.

– Rederiet såg till att befälsgång­en följdes till punkt och pricka. Den som stod näst i tur – sett till antalet tjänsteår – kom på fråga när någon skulle befordras. På så vis slapp vi avundsjuka och rivalitet, säger Gunnar.

Varpå Gösta Funck, också han maskinbefä­l, inflikar (med glimten i ögat):

– Men man gick ju aldrig före någon nerför en trappa…

En direktör med en icke-hierarkisk grundsyn var också betydelsef­ull för Lionandan.

– Vår vd Henrik Meijer såg till att kommunikat­ionen inte bara gick nedåt, utan även uppåt. Han gav oss på båtarna stort förtroende, säger Carl Erik Rydberg.

NÄR DE FÖRE detta sjömännen får frågan om de hade något favoritfar­tyg nickar de ivrigt –självklart var det så. Och ”KCG”, som de kallar Kronprins Carl Gustaf, verkar alla ha en speciell relation till.

– Det var aldrig några problem med den färjan, den bara gick. Och den var lätt att manövrera i hamn, konstatera­r sjökapten Nils Funck och de andra håller med. Men Gösta Funck (för övrigt lillebror till Nils) nämner också en annan båt: Prince of Fundy.

 ?? Bild: BROSCHYR FRÅN LION FERRY ?? SNART MAT. Buffén är uppdukad…
Bild: BROSCHYR FRÅN LION FERRY SNART MAT. Buffén är uppdukad…

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden