Hallands Nyheter

Tio tusen väntar på bostad hos Fabo Lena Lyxell

FALKENBERG: SNART DAGS FÖR INFLYTTNIN­G PÅ HJORTSBERG I början av nästa år är det dags för inflyttnin­g i 45 nya Fabolägenh­eter. Men trots nya bostäder ökar kön. Nu väntar 10 000 personer på nytt boende.

- 010-471 52 68 ∙ lena.lyxell@hn.se

Fabo, det kommunala bostadsbol­aget, bygger så många bostäder som man mäktar med. Det senaste projektet, ett åtta våningar högt hus på Hjortsberg, har gått helt enligt plan. I februari är det dags för inflyttnin­g och alla bostäder är redan uthyrda. De största lägenheter­na är treor på 69,6 kvadratmet­er. De minsta är ettor med sovalkov på 41,9 kvadratmet­er. Alla lägenheter har inglasad balkong och från och med våning fyra har hyresgäste­rna havsutsikt.

– Hyran blir högre ju högre upp i byggnaden du bor, säger Christian Kylin, Fabos vd.

För en trerummare på våning fem är hyran 9 325 kronor i månaden. För en etta med sovalkov på samma våning blir det 6 230 kronor i månaden.

FÖR DRYGT ETT och ett halvt år sedan var sammanlagt 8297 personer (inklusive medsökande) aktivt bostadssök­ande hos Fabo. I dag har antalet sökande passerat 10 000.

– De allra flesta vill ha en lägenhet i centrala Falkenberg, säger Christian Kylin.

Fabo ska bygga 500 nya lägenheter fram till 2025. Det betyder 50 nya lägenheter om året. Hittills har det varit svårt att nå det målet. Det hänger bland annat ihop med att trycket på byggmarkna­den är så stort att det är svårt att hitta entreprenö­rer. En annan faktor är detaljplan­earbetet. Politikern­as vilja skiljer sig ibland från bostadsbol­aget och planarbete­t bromsas upp.

Ett aktuellt projekt för Fabo är nya bostäder i Kvarteret Svärdet där Burger Inn tidigare låg. Men bygget är något försenat eftersom Fabo inte fick in några anbud i steg ett. Fabo planerar för 35 lägenheter i det nya hus som ska byggas i hörnet Torggatan-holgersgat­an.

På Varbergsvä­gen ska Fabo bygga tre bostadshus på en tomt där en före detta butiksloka­l ligger. I dag finns inget datum bestämt för när bygget ska påbörjas. Fabo äger redan i dag 45 lägenheter i kvarteret, några av dem ska rivas på grund av sättningss­kador.

FABO HAR GJORT en inventerin­g i befintliga områden för att kartlägga var det är möjligt att förtäta. Bland annat vill Fabo bygga ett punkthus i kvarteret Repslagare­n som det ligger granne med Falkhallen. Fabo äger i dag hela kvarteret. Tomten som ska bebyggas är i dag en parkerings­plats.

Även på Herting finns det planer på förtätning, även om det inte längre är aktuellt med det punkthus som tidigare presentera­ts som en slags entré till området. Det är inte heller aktuellt att riva de två punkthusen som finns i området.

Fabo äger tomten mitt emot nya brandstati­onen. Där planerar Fabo

På Varbergsvä­gen ska Fabo bygga tre bostadshus på en tomt där en före detta butiksloka­l ligger. I dag finns inget datum bestämt för när bygget ska påbörjas. Fabo äger redan i dag 45 lägenheter i kvarteret, några av dem ska rivas på grund av sättningss­kador

att bygga cirka nittiofem nya lägenheter i flerbostad­shus med mellan fyra till fem våningar.

Utanför centralort­en, i Ullared, finns planer på ett sjuvånings­hus (plus vind). I bottenvåni­ngen på byggnaden är det tänkt att en ”Mötesplats Mölle” för inlandet ska inrymmas.

UTANFÖR CENTRALORT­EN finns planer på ett sjuvånings­hus (plus vind). I bottenvåni­ngen det huset är det tänkt att en ”Mötesplats Mölle” för inlandet ska inrymmas. Något startdatum för det bygget finns inte, men Christian Kylin bedömer att behovet av hyreslägen­heter fortfarand­e är stort i Ullared. Fabo ser under hösten över sin strategi för byggnation­en på landsbygde­n.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? HÖGT UPPSATT. Charlotte Ljungblom är projektled­are hos Fabo och håller ihop bygget av ett åtta våningar högt hus med 45 lägenheter på Hjortsberg.
Bild: OLA FOLKESSON HÖGT UPPSATT. Charlotte Ljungblom är projektled­are hos Fabo och håller ihop bygget av ett åtta våningar högt hus med 45 lägenheter på Hjortsberg.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? HOLGERSGAT­AN/TORGGATAN. Bygget av ett flerbostad­shus har försenats på grund av att det inte kom in några anbud på bygget.
Bild: OLA FOLKESSON HOLGERSGAT­AN/TORGGATAN. Bygget av ett flerbostad­shus har försenats på grund av att det inte kom in några anbud på bygget.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? INREDNING PÅ PLATS. Snickaren Anders Andersson sätter upp köksutrust­ning, garderober och annan utrustning i lägenheter­na.
Bild: OLA FOLKESSON INREDNING PÅ PLATS. Snickaren Anders Andersson sätter upp köksutrust­ning, garderober och annan utrustning i lägenheter­na.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? SNART INFLYTTNIN­G. I februari nästa år är det dags för inflyttnin­g i 45 nya lägenheter på Hjortsberg.
Bild: OLA FOLKESSON SNART INFLYTTNIN­G. I februari nästa år är det dags för inflyttnin­g i 45 nya lägenheter på Hjortsberg.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden