Hallands Nyheter

Megasvampe­n i Skrea förbryllar experten

-

När Emil Hasselqvis­t var ute och sprang i skogen i Skrea blev han chockad. Framför honom såg han flera enorma svampar. – Jag har aldrig sett något liknande, säger han.

Det var när Emil Hasselqvis­t sprang in på en stig vid Ryttareväg­en i Skrea som han gjorde upptäckten. Ett tjugotal uppseendev­äckande stora svampar stirrade honom rakt i ansiktet.

– Jag ställde min träningsry­ggsäck bredvid för att få en slags hum om hur enormt stora dom var. Jag trodde inte svampar kunde bli så stora.

EMIL HASSELQVIS­T ÄR ofta ute och springer men säger att han aldrig sett något liknande

– De såg nästan oäkta ut för att de var så stora. Jag vet ingenting om svampar knappt och känner bara igen de vanliga. Har inte sett något som är i närheten av detta.

Hallands Nyheter kontaktar svampkonsu­lenten Ove Gustavsson från Hyltebruk. Han blir förvånad när han får se bilderna och skrattar.

– Det där är en Stolt fjällskivl­ing som han har hittat! Den finns ju i mängd på Öland där det finns mycket basisk mark och det är kallt. Här är den inte så vanlig och den brukar inte bli så enormt stor. Jag är faktiskt förvånad.

ENLIGT OVE GUSTAVSSON är Stolt fjällskivl­ing en god matsvamp men den kan också lätt misstas för Rodnande fjällskivl­ing som är betydligt vanligare i Halland.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? MONSTERSVA­MP. De enorma svamparna är nästan en halvmeter stora.
Bild: OLA FOLKESSON MONSTERSVA­MP. De enorma svamparna är nästan en halvmeter stora.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden