Hallands Nyheter

Flyttkarus­ellen kan höja landslaget

- DANIEL KIHLSTRÖM TT

Flyttkarus­ellen har snurrat flitigt i handbollsl­andslaget i sommar. Tio spelare har bytt klubbar – fem av dem har lämnat Sverige för Europa. – Förhoppnin­gsvis höjer det landslaget, säger lagkaptene­n Sabina Jacobsen, som själv gått till stjärnspäc­kade Bukarest.

Tio landslagss­pelare har under sommaren fått nya klubbadres­ser i Europa. Fem av dem har lämnat den svenska handbollsl­igan (SHE) för spel i Danmark (Hanna Blomstrand, Anna Lagerquist, Johanna Bundsen), Frankrike (Louise Sand) eller Ungern (Jamina Roberts). Alla utom två spelare i den nuvarande Em-kvaltruppe­n har en klubbadres­s utanför Sverige.

– Det är tydligt att spelarna trivs i tillvaron där de är nu. Jag tycker att man kan säga att de har bytt upp sig – antingen från Sverige till en annan liga eller till en ännu bättre omgivning i Europa, säger förbundska­ptenen Henrik Signell. Vad betyder det för landslaget­s utveckling?

– Det är klart att det är bra för oss att vi har många spelare som spelar på en hög nivå i bra ligor, har stora roller i sina lag och att de hela tiden ställs mot bra motstånd. Där ligger vi bra till nu och spelarna är nöjda med sin klubbtillh­örighet.

LANDSLAGSK­APTENEN Sabina Jacobsen håller med.

– Jag tror att man utvecklas med att prova på något annat och möta andra spelare. Förhoppnin­gsvis höjer det landslaget, säger hon.

Förutom hög nivå på ligan blir handbollsl­ivet mer profession­ellt för utlandspro­ffsen.

– Det som är bra är att de allra flesta har en bra omgivning med fysträning, sjukvård och hela organisati­onen runt omkring handbollen, säger Signell.

ANDRA SPELARE HAR bytt upp sig rent klubbmässi­gt. Exempelvis Jacobsen och Nathalie Hagman har lämnat den danska ligan för spel med den rumänska storklubbe­n CSM Bukarest, som i fjol vann Champions League. Något som får Signell att tro att de etablerade stjärnorna Jacobsen och Hagman kan ta ytterligar­e kliv i sin utveckling.

– Man vet att miljön är profession­ell och rimligtvis så kan de ta ett steg till och få ännu mer vana att spela tuffa och bra matcher, säger Signell.

DEN 28-ÅRIGA försvarssp­ecialisten Jacobsen anser själv att hon är i en utveckland­e miljö.

– Det är ju i klubblaget man utvecklas och jag vill ju bli en ännu bättre försvarssp­elare. Det är ju det man jobbar för varje dag och det känns som att jag har bra spelare mot mig på varje träning. Därför känns det bra att jag har gått till Bukarest – där blir jag utmanad hela tiden, säger hon.

Sverige inledde Em-kvalet med en klar seger mot Makedonien med 38–26 i Lund. I morgon väntar Färöarna på bortaplan i Torshavn.

 ?? Arkivbild: PETTER ARVIDSON ?? MILJÖOMBYT­E. En stor mängd landslagss­pelare har bytt klubb under sommaren och bara två spelare spelar till vardags i SHE.
Arkivbild: PETTER ARVIDSON MILJÖOMBYT­E. En stor mängd landslagss­pelare har bytt klubb under sommaren och bara två spelare spelar till vardags i SHE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden