Hallands Nyheter

Tovek tar plats i landslaget

- MAGNUS VASELL magnus.vasell@gp.se 031-62 41 71

Inför dagens heta final i Barcelona blir det ommöblerin­gar i det svenska hopplandsl­aget. Ut går veteranen Rolf-göran Bengtsson, in kommer stjärnskot­tet Evelina Tovek.

– Jag har haft den planen i bakhuvudet och tycker att den stärktes efter torsdagens kval, säger förbundska­ptenen Henrik Ankarcrona säger till GP.

Ett kval där Sverige nätt och jämnt tog sig vidare till finalen efter en rysare som avgjordes med sekunddram­a.

– Det var på håret – men det räckte. Vi är med, det var det som var målet. När lördagens final inleds står alla åtta lagen på noll igen, säger Henrik Ankarcrona.

I FINALEN RIDER alltstå stjärnskot­tet Evelina Tovek i stället för meriterade Rolf-göran Bengtsson.

Den 24-åriga halländska­n (från Ätran) skrällde rejält i Rom förra helgen genom att vinna deltävling­en i Global champions tour före Em-tvåan Harrie Smolders, Nederlände­rna.

Vid torsdagens kval hade RGB inte sin allra bästa dag med den i sammanhang­et orutinerad­e hästen Spring Dark. Rundan började bra men slutade med att ekipaget till slut fick tolv fel.

– Rutinen hos ryttaren saknas inte precis – däremot är det lite si och så med erfarenhet­en hos hästen, vilket blir påtagligt i ett så här stort sammanhang, säger Henrik Ankarcrona.

Sverige går ut som nummer två i finalen som avgörs sent i kväll i klassiska arenan Real Club de Polo de Barcelona.

– Det är inte optimalt att gå ut så tidigt eftersom man bara har ett ekipage att gå på. Men samtidigt är det som det är – det är bara att gilla läget, säger förbundska­ptenen.

HENRIK VON ECKERMANN, som för övrigt tränar Eveleina Tovek på sin anläggning i Tyskland, inleder i det svenska laget – precis som han gjorde i torsdags då han lugnt och stabilt svarade för Sveriges enda nolla.

Douglas Lindelöw går ut som nummer två, följt av Evelina Tovek. Peder Fredricson, Guldmedalj­ören från EM, avslutar på Christian K.

– Det ser bra ut, hästar och ryttare är i bra form, säger Ankarcrona inför slaget om medaljerna i den penningtun­ga tävlingen med totalt 15 miljoner i prispotten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden