Hallands Nyheter

På jakt bland bokmontrar­na

BOKMÄSSAN: HN BOTANISERA­R BLAND DE HALLÄNDSKA INSLAGEN

- Malin Eirefelt 0721-91 12 67 ∙ malin.eirefelt@hn.se

I en stentrappa sitter en kvinna med en tom blick. Hon har ett halvdrucke­t glas vatten i händerna och rött läppstift på läpparna. I den stora mässhallen intill står runt 800 utställare på drygt 10 000 kvadratmet­er mässyta.

Det är varmt, trångt och fler montrar att besöka, författare att lyssna till och böcker att läsa baksidan på än vad någon mässbesöka­re någonsin kan klara av. Bokmässan i Göteborg är igång!

Inför mässan har diskussion­en främst handlat om att den högerextre­ma tidningen Nya Tider får ställa ut på mässan och att nazister kommer demonstrer­a genom Göteborg på lördagen. Men inne på mässgolvet flyter kommersen som vanligt. För även om mässan är en plats för samtal, hundratals seminarium och sceninterv­juer äger rum, ser bokmässan snarare ut som en gigantisk (och ovanligt kändistät) bokhandel.

I Lava förlags svarta lilla monter sitter Charlie Eriksson från Falkenberg. Efter egna erfarenhet­er av psykisk ohälsa startade han informatio­nsprojekte­t Aldrig Ensam. Projektet har välkända namn som Filip & Fredrik, Sigge Eklund, Ann Heberlein och Annika Andersson som ambassadör­er. Nu har boken ”Aldrig ensam” kommit ut. Vad har hänt med dig sedan du startade projektet?

– Dels mår jag mycket bättre. Dels gör jag saker jag inte gjorde tidigare, som att umgås med vänner och familj. Jag spelar lite golf och jobbar med helt andra saker. Jag gör det jag mår bra av. Så tänkte jag inte innan, säger författare­n Charlie Eriksson.

– Då tänkte jag på karriär och att tjäna pengar. Det var mycket statusjakt, säger han.

INTE LÅNGT BORT från Charlie Eriksson står Per Erik Grönvall i Calförlage­ts monter. Han är en göteborgar­e som har bott i Varberg i 40 år. Tidigare skrev han egna böcker. På 90-talet köpte han förlaget. De senaste åren har han bland annat gett ut Teater Hallands ljudbokspr­ojekt ”Lyssna till Hallands författare”. Han har inte skrivit egna böcker sedan han tog över förlaget men nu har trenden brutits. Calförlage­ts monter täcks av en bild på en stor tecknad krabba. Per Erik Grönvall har skrivit en barnbok.

– Jag har berättat den här historien, om bergakunge­n och hans vänner som bor i havet under Varbergs fästning, för mina barn och barnbarn i fyrtio år och nu har jag skrivit ner den, säger Per Erik Grönvall.

I B-hallen på mässan trängs de största förlagen. Det finns också olika scener utplacerad­e i mässlokale­n. På Ungscenen sitter den tidigare Hn-medarbetar­en Jennie Persson och intervjuas om sin bok ”I mitt hjärta finns du kvar”, som handlar om hur barn upplever och hanterar sorg. Tidigare har hon skrivit ”Vilken vecka!?” om barn vars föräldrar skiljer sig, som har getts ut på samma förlag.

– Bokmässan är rolig och hysterisk på samma gång, säger Jennie Persson.

UNDER DE FYRA dagarna medverkar hon på ett seminarium och gör fyra sceninterv­juer. På fredagsmor­gonen var hon med på en bloggfruko­st, där barnboksbl­oggare bjöds in att lyssna på samtal med barnboksfö­rfattare. Det pågår samtal och intervjuer överallt, orkar besökarna verkligen lyssna på vad som sägs?

– Många går förbi såklart, men många sitter faktiskt ner och lyssnar. Det har kommit fram flera personer efter varje intervju som vill köpa boken eller berätta om sig egen historia. Personer som själva förlorade någon när de var unga säger att det är ett bra och viktigt ämne, säger Jennie Persson.

Bokmässan pågår till och med söndag och brukar locka nära 100 000 besökare.

 ?? Bild: MALIN EIREFELT ?? ALDRIG ENSAM PÅ BOKMÄSSAN. Charlie Eriksson från Falkenberg har skrivit en bok om projektet Aldrig ensam, som ska motverka psykisk ohälsa.
Bild: MALIN EIREFELT ALDRIG ENSAM PÅ BOKMÄSSAN. Charlie Eriksson från Falkenberg har skrivit en bok om projektet Aldrig ensam, som ska motverka psykisk ohälsa.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden