Hallands Nyheter

Bostäder byggs för nyanlända

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Kommunala bostadsbol­aget Fabo planerar för ett nybygge i Slöinge, för att möta behovet av bostäder för nyanlända flyktingar.

Kommunerna har ett krav på sig från staten att ta emot och ordna boende för ett bestämt antal nyanlända som fått uppehållst­illstånd; siffran för 2018 är ännu inte preciserad, men under 2017 rör det sig om 96 nyanlända flyktingar till Falkenberg. (Sedan tillkommer de nyanlända som själva ordnar boendet och väljer att flytta hit.)

Under 2016 löste kommunen mottagande­t genom nybyggda lägenheter på Slätten i Falkenberg och i Långås.

OCH ÄNNU ETT nybygge ska nu alltså ske i Slöinge.

– När vi tittar på lokaliseri­ngen så undersöker vi till exempel att det finns bra tillgång till skola och förskola för de barnfamilj­er som kommer, säger socialchef Johan Klingborg.

Planen i Slöinge är 10-12 bostäder som kommunala bostadsbol­aget Fabo låter bygga i samarbete med socialförv­altningen. De ska ligga på en i dag obebyggd tomt mellan Almgatan och Järnvägsga­tan, en liten bit från Sia Glass. Investerin­gen beräknas till 19 miljoner kronor. HUR SNABBT BOSTÄDERNA kommer att vara inflyttnin­gsklara är inte säkert, men ambitionen är 2018. Enligt socialchef­en ska man inom en snar framtid gå ut med närmare informatio­n till de närboende.

– Vi har lärt oss av tidigare misstag att vi behöver förbättra informatio­nen, säger Johan Klingborg – efter att bygget på Slätten hade omgärdats av en kommunal tystnad som gjorde att de boende i närheten länge förblev undrande.

”När vi tittar på lokaliseri­ngen så undersöker vi till exempel att det finns bra tillgång till skola och förskola för de barnfamilj­er som kommer” JOHAN KLINGBORG

socialchef

 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ?? NYBYGGE. Vid Almgatan i Slöinge blir det 10-12 bostäder.
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM NYBYGGE. Vid Almgatan i Slöinge blir det 10-12 bostäder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden