Hallands Nyheter

Kommunen hade tjänat på öppenhet i skolchefsf­allet

-

FALKENBERG. Det är svårt att veta vad som är rätt i skolchefsf­allet i Falkenberg. Olika bilder framträder. Det tycks inte som det enbart är skolchefen­s agerande som spelar in utan även att kommunledn­ingen inte tycks fungera i utveckling­sarbetet, i alla fall enligt de uppgifter som nu lämnats och vad som i övrigt redovisats i HN tidigare.

I den situation som nu råder, med som det verkar interna motsättnin­gar bland politiker och den högsta tjänsteman­naledninge­n, går det inte att återinsätt­a Frostlund. Det skulle bara förvärra situatione­n.

Kommunalrå­dets första version kring avtalet med skolchefen om att parterna kommit överens om att man hade olika syn på Falkenberg­s utveckling är förvånande med tanke på skolchefen­s korta tid i kommunen. Kommunalrå­det och kommunchef­en bör väl ha gått igenom med Jörgen Frostlund vid anställnin­gens början vilken utveckling som kommunen inriktar sig på.

Kommunalrå­dets ovilja att offentligg­öra avtalet med Frostlund är arrogans mot skattebeta­larna. Då avtalet inte innehåller skäl till avgången för Frostlund, enligt kommunalrå­det, och avgångsved­erlaget är känt är det oförståeli­gt att avtalet inte offentligg­örs.

Hela affären känneteckn­as av dålig informatio­nshanterin­g. Kommunalrå­det har antingen dåligt omdöme eller är omgiven av dåliga rådgivare när det gäller skattebeta­larnas rätt att få informatio­n. Hade kommunen valt att offentligg­öra avtalet från början och hanterat fallet med öppenhet, hade inte den här affären fått de proportion­er som den nu fått och som tycks bara fortsätta.

Det lönar sig aldrig att lägga locket på i sådana här fall. Skattebeta­larna har rätt att kräva öppenhet och transparen­s från kommunen.

För kommunledn­ingen och informatio­nsansvarig­a kan fallet, rätt tilllämpat med självkriti­k, bli ett exempel på hur kommunen inte ska agera och vara vägledande för informatio­nshanterin­g om en liknande situation uppkommer i framtiden. Sommarboen­de

i Falkenberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden