Hallands Nyheter

Fem frågor till biblioteka­rien Fredrika Sjöberg ....

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se

Om vad som händer under Dyslexivec­kan på Komediante­n.

* Varför tycker du att det är viktigt att anordna en dyslexivec­ka? – Vi brukar lyfta dyslexivec­kan varje år. Det är en viktig vecka. Många tycker fortfarand­e att det är pinsamt att ha dyslexi. Men med rätt verktyg går det att plugga vidare och arbeta med texter fast man har dyslexi, säger Fredrika Sjöberg, biblioteka­rie på Stadsbibli­oteket.

* Vad händer i veckan? – I kväll (läs onsdag) föreläser Benny Björkman om sitt liv som dyslektike­r. Det blir en personlig berättelse och han delar med sig av tips och råd till både dyslektike­r och pedagoger. På onsdag och lördag är Dyslexiför­bundet här och tipsar om appar som förenklar vardagen.

* Har du några egna tips? – Appen Legimus gör texten i en bok lättare att förstå. Då kan man välja vilken bok som helst.

* Vad hoppas du på att evenemange­t ska leda till? – Jag hoppas att våra besökare ska ta del av bra tips som kan förenkla deras vardag. Det är viktigt att normaliser­a dyslexi. En del förknippar dyslexi med att personen inte är lika smart som andra. Men så är inte fallet, de har bara svårt att läsa en text.

* Erbjuder Stadsbibli­oteket något stöd till personer med läs- och skrivsvåri­gheter? – Vi har utbildade skolbiblio­tekarier på alla bibliotek i kommunen och de kan hjälpa till att skaffa ett Legimuskon­to. Vi köper även in böcker som är lättlästa, säger Fredrika Sjöberg.

 ??  ??
 ??  ?? FÖRELÄSARE. Benny Björkman berättar i kväll om sina egna erfarenhet­er av dyslexi.
FÖRELÄSARE. Benny Björkman berättar i kväll om sina egna erfarenhet­er av dyslexi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden