Hallands Nyheter

SD menar att någon annan ska lösa problemet

-

på “Bättre att hjälpa till i krisens närområde” (5/10).

FLYKTINGAR. Som Hedlund och Bjälkö konstatera­r så hade vi för två år sedan en s.k. flyktingkr­is. Då försökte en liten andel av världens ca 60 miljoner flyktingar ta sig till Europa. Krisen anses drabba några av världens rikaste länder med i ett globalt perspektiv enorma resurser. Detta kallas alltså en kris men det är knappast flyktingar­s kris man i första hand oroar sig för inom SD.

I stället får vi till oss att alla försök att hjälpa dessa flyktingar när de flytt till oss är fel. De ska inte få hjälp på flyktingfö­rläggninga­r och de ska inte få hjälp med annat boende. De ska helt enkelt inte få komma hit och få någon hjälp alls, anser SD. Det stör uppenbarli­gen SD väldigt mycket att vi följer våra lagar och internatio­nella konvention­er som reglerar hur flyktingfr­ågor ska hanteras.

SOM VANLIGT SÄGS att hjälpen i stället ska sättas in i ”krisens närområde”. Man menar alltså att någon annan ska lösa problemet. Vi ska stänga våra gränser för flyktingar. En cynisk ”not in my back yard”-politik. I krisens närområden, i länder med mycket stor resursknap­phet, tas i detta nu åtskilliga miljoner flyktingar om hand under omänskliga förhålland­en. Ett människovä­rdigt liv existerar i dessa läger. Ni borde skämmas över att begära att dessa redan överfulla läger ska fyllas än mer av människor i den djupaste nöd!

Och insinuera inte att vi inte starkt bidrar till stödet i krisområde­na! Sverige är mycket stor bidragsgiv­are till UNHCR:S verksamhet, 2016 den 7:e största i världen. USA var allra störst men per capita bidrog Sverige med mer än det dubbla! Skulle den rika delen av världen vara på Sveriges nivå hade mycket varit annorlunda!

DET SOM SKETT de senaste åren har inte heller inneburit den så kallade systemkoll­aps som SD hävdade skulle ske. Vår ekonomi är nu starkare än på mycket länge och Sverige pekas ut som ett av de bästa länderna i världen på en rad områden. Detta trots SD:S och andra liknande främlingsf­ientliga organisati­oners propaganda­försök.

Glenn Wahle

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden