Hallands Nyheter

Två är kvar i häktet

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Domstolen beslöt om ytterligar­e två veckors förlängnin­g av häktningar­na av två misstänkta i Älvseredsf­allet. Men advokatern­a menar att utredninge­n står och stampar, utan klarhet om vad som hänt den försvunne.

Advokatern­a vidhåller att utredninge­n inte går framåt, och att ingenting tyder på att polisen är på väg att bringa klarhet om försvinnan­det i Älvsered.

– Alltför mycket i den här utredninge­n bygger på spekulatio­ner, och inte heller de tekniska undersökni­ngarna har fört utredninge­n framåt, sa advokat Jan Ahlström.

Hans klient, en 44-årig man, omhäktades på torsdagen av tingsrätte­n för en ny tvåveckors­period. Men rådmannen Annika Persson Arcangioli höll med om att det nu rör sig om en lång utrednings­tid; möjligen en markering av att domstolen snart förväntar sig ett beslut från åklagaren om åtal eller ej.

– Det måste komma fram något mer bärande i en sådan här utredning om man ska tillåta att det går månad efter månad, ansåg advokat Gunilla Johansson som försvarar den andre misstänkte, en 37-årig man, som omhäktades i går.

– Det här är människor med familjer som varit avstängda från allt i snart fyra månader, konstatera­de advokaten.

FÖRHANDLIN­GARNA SKULLE HA hållits per länk, alltså med parterna närvarande på tv-skärmar. Men eftersom tekniken hade strulat på häktet i Göteborg, så fördes de misstänkta till rättssalen i Varberg, vilket också ledde till känslosamt möte med anhöriga som infunnit sig som åhörare (under de korta stunder då de tilläts närvara; i övrigt var det stängda dörrar).

Som en illustrati­on till hur hårda restriktio­nerna är för den som sitter häktad, för att utredninge­n inte ska störas, så hade åklagare Peter Larsson vissa svårighete­r med om han, på de häktades önskemål, skulle tillåta att de misstänkta fick byta några ord med de anhöriga. Kompromiss­en blev att de fick säga något, men att de anhöriga inte fick prata tillbaka och att en tolk skulle översätta så att åklagaren kunde hålla koll på vad som sades.

DE HÄKTADE ÄR misstänkta för att den första maj ha fört bort livsmedels­handlaren i Älvsered, och polisens hypotes är att han också berövats livet. Mot detta står uppgifter om att han, som i likhet med de misstänkta har ett förflutet i Syrien, frivilligt har lämnat landet.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ?? ADVOKAT JAN AHLSTRÖM. ”Alltför mycket är spekulatio­ner.”
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ADVOKAT JAN AHLSTRÖM. ”Alltför mycket är spekulatio­ner.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden