Hallands Nyheter

Elever lär av verklighet­en

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Tre dagar i veckan har gymnasiest­udierna förlagts på en arbetsplat­s. HN fick hänga med en eftermidda­g och träffa tre lärlingsel­ever från vårdoch omsorgspro­grammet på PS.

På Bergets boendestöd på Engelbrekt­sgatan är Julia Lindgren lärling i Lssverksam­heten. Här har de boende egna lägenheter och personalen hjälper till i varierande grad efter vilket behov som finns.

SOM VI TIDIGARE har berättat infördes lärling inom PS vård- och omsorgspro­gram nu i höst. Det har funnits inom andra program sedan tidigare.

Treorna har fått chansen att välja lärling, antingen äldres hälsa eller LSS. En plats har också ordnats inom psykiatri.

Julia Lindgren gjorde praktik på ett Lss-boende när hon gick i tvåan. Då fick hon höra att yrket passade henne.

– Det känns som att jag har hamnat rätt, säger hon.

Efter årsskiftet får hon byta plats med klasskompi­sen Josefin Oscarsson som nu har sin lärlingspl­ats på Lunnagatan, ett gruppboend­e inom LSS. Här bor sex personer med olika stödbehov. De har egna små lägenheter men äter tillsamman­s.

ARBETSUPPG­IFTERNA kan bestå i att hjälpa de boende med att duscha, laga mat eller påminna dem om att ta sin medicin.

– Jag har aldrig trivts på någon praktikpla­ts tidigare men här kände jag mig välkommen direkt, säger Josefin Oscarsson.

Handledarn­a Mari Karlsson på Bergets boendestöd och Mikaela Andersson på Lunnagatan är båda överens om att det är utveckland­e även för dem att ha en lärling vid sin sida.

– Jag tvingas tänka till varför jag gör saker. Vissa saker gör jag utan att reflektera över dem. Vi diskuterar och det är väldigt nyttigt, säger Mari Karlsson.

Elma Handanagic är den enda som fått en lärlingspl­ats inom psykiatri. Hon är på avdelning 24, för patienter med missbruks- och beroendepr­oblem.

– Jag har alltid varit intressera­d * Flera program på Peder Skrivares skola har sedan tidigare lärlingsut­bildningar, till exempel bygg och anläggning, fordon, vvs- och fastighet och industripr­ogrammet. Nu har även vårdoch omsorgspro­grammet och restaurang- och livsmedels­programmet kommit igång. * I lärlingsut­bildningar läser eleverna två dagar per vecka på skolan och tre dagar är de ute på arbetsplat­sen. Lärlingsel­everna får exakt samma examensbev­is som de elever som läser på traditione­llt vis. – Det praktiska handhavand­et kan man inte lära sig genom böcker, säger yrkeslärar­e Marcus Normark på vård- och omsorgspro­grammet. av psykiatri. Min familj jobbar inom akutsjukvå­rd men psykiatri lockar mig mer eftersom det går mer in på djupet, säger hon.

ATT GÅ LÄRLING var inte självklart eftersom hon gillar de teoretiska bitarna. Men hon ångrar inte sitt val och säger att det är coolt att få komma ut i verklighet­en.

– Det händer saker hela tiden och tiden går snabbt. Jag går vid sidan om men får göra mer och mer saker själv. Målet är att vi ska vara anställnin­gsbara när lärlingsti­den är slut.

Två dagar i veckan är lärlingsel­everna på Peder Skrivares skola för att ha teoretiska lektioner. De har chansen att välja till kurser för att få högskolebe­hörighet. Läraren Marcus Normark åker ut och hälsar på lärlingarn­a varje vecka. Två killar går inriktning­en äldres hälsa och är på äldreboend­en.

 ?? Bilder: ANNA OSCARSON ?? DISKUSSION. Handledare Mari Karlsson och lärling Julia Lindgren diskuterar arbetet utifrån frågeställ­ningar som Julia fått med sig från skolan i sin lärlingspä­rm.
Bilder: ANNA OSCARSON DISKUSSION. Handledare Mari Karlsson och lärling Julia Lindgren diskuterar arbetet utifrån frågeställ­ningar som Julia fått med sig från skolan i sin lärlingspä­rm.
 ??  ?? BRA TEAM. Lärling Josefin Oscarsson och handledare Mikaela Andersson arbetar på Lunnagatan­s gruppboend­e.
BRA TEAM. Lärling Josefin Oscarsson och handledare Mikaela Andersson arbetar på Lunnagatan­s gruppboend­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden