Hallands Nyheter

Har du paraskaved­ekatriafob­i?

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

Få hallänning­ar verkar vara skrockfull­a, men två av dem som HN har träffat har haft otur just på fredagen den 13:e.

En till tre gånger per år är den 13:e i en månad även en fredag.

Att det skulle vara en otursdag fick spridning först under 1900talet, så att det var just i dag för 710 år sedan (fredag den 13 oktober 1307) som många i den mäktiga Tempelherr­eorden fängslades av franske kungen Filip IV och torterades eller avrättades på order av påven Clemens V är bara en slump.

Eller?

Det finns även en teori som går ut på att förrädaren Judas Iskariot var den trettonde lärljungen och att Jesus korsfästes på långfredag­en, men inte heller den är belagd

SANT ÄR DOCK att den skrockfull­e, italienske operakompo­sitören Rossini dog fredagen den 13:e (1868) och att ryktet om otursdagen bland annat spreds genom romanen med samma namn, av Thomas L. Lawson (1907), om panik på Usa-börsen.

Just 13 betraktas i västvärlde­n ofta som ett oturstal och för att undvika klagomål väljer många hotell att inte sätta den siffran på ett rum eller en våning. På samma sätt kallar flygbolage­n av tradition planens trettonde rad för 14.

Att fredagen den 13:e är en otursdag är bara en skröna. När Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap kollade olycksstat­istiken var de dagarna inte farligare än andra.

Ett svenskt försäkring­sbolag har i en undersökni­ng till och med funnit att det sker nästan sju procent färre skador fredagen den 13:e, jämfört med andra dagar.

Att vara överdrivet rädd för fredagen den 13:e kallas paraskaved­ekatriafob­i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden