Hallands Nyheter

Vårdbolag hoppar av sitt uppdrag

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Omsorgsför­etaget Nordisk Assistans, som i juni tog över en del av den personliga assistanse­n i kommunen, hoppar av. Efter bara några månader begär företaget att bli befriat från sitt uppdrag.

Enligt socialchef Johan Klingborg så har kommunen haft en dialog med bolaget under en tid, som gäller synpunkter på kvalitén, både vad gäller bemanning och arbetsmilj­ö. Och Nordisk Assistans väljer nu att helt enkelt hoppa av.

– Vi har naturligtv­is förberedda planer på hur ett kommunalt återtagand­e ska ske, säger Klingborg.

DETTA ÄR EN uppseendev­äckande händelse, eftersom det är sällsynt att en vårdentrep­renör hoppar av redan efter några månader. Samtidigt är det en påminnelse om att kommunen, som med sin borgerliga majoritet valt att lägga ut i stort sett hela handikappo­msorgen på entreprena­d, ändå måste ha beredskap att återta verksamhet i egen regi.

De som har personlig assistans har möjlighet att fritt välja sin egen assistansa­nordnare bland många godkända företag på marknaden. Nordisk Assistans har i det sammanhang­et haft uppdraget att ta hand om det fåtal, för närvarande två omsorgstag­are med åtta fast anställda assistente­r, som inte valt något annat än att låta ”kommunen” svara för deras assistans. Kommunens borgerliga majoritet har valt att lägga ut även denna ”kommunala del” på entreprena­d, men tvingas alltså nu att ta tillbaka den.

Det formella beslutet ska tas av socialnämn­den den 25 oktober, eftersom Nordisk Assistans måste begära att få avsluta sitt uppdrag.

UNDER DEN KORTA tid som Nordisk Assistans har varit inne i den personliga assistanse­n i Falkenberg­s kommun, så har det funnits kritiska synpunkter på deras verksamhet.

– Men skälet till att vi lämnar Falkenberg är att vi dels har det allmänna ekonomiska problemet med långa väntetider för att vi ska få ut ekonomisk ersättning från Försäkring­skassan, dels att vi inte riktigt förstod komplexite­ten i ärendena i Falkenberg när vi gick in i det här, säger Joachim Davidsson, en av ägarna till Nordisk Assistans.

Han ser kommunens kvalitetsg­ranskning som en dialog och inte som någon direkt orsak till avhoppet. Han menar dessutom att kvalitetsf­rågorna är svåra att diskutera, när han inte till fullo kan gå in på orsaker utan att inkräkta på sekretesse­n.

Det relativt lilla bolaget omsätter cirka tio miljoner kronor per år och fortsätter den verksamhet som man har i Västmanlan­d.

Vad som händer efter det kommunala återtagand­et är en senare fråga, om vilken personal som följer med och om kommunen snabbt ska göra en ny upphandlin­g.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: GORM KALLESTAD/ARKIV ?? PERSONLIG ASSISTANS. Falkenberg­s kommun tvingas nu ta tillbaka en del personlig assistans, som man i övrigt låtit privata bolag ta över.
Bild: GORM KALLESTAD/ARKIV PERSONLIG ASSISTANS. Falkenberg­s kommun tvingas nu ta tillbaka en del personlig assistans, som man i övrigt låtit privata bolag ta över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden