Hallands Nyheter

Centrum ska bli mer levande på kvällen

- ANTON BERGLUND 010-471 52 51 anton.berglund@hn.se

Falkenberg­s kommun satsar nu på att skapa ett tryggare och mer aktivt centrum under kvälls- och nattetid. Tillsamman­s med företag och organisati­oner ska de nu ta fram idéer för projektet Purple flag.

– Fokus är att jobba med de tiderna då det normalt sett är ganska dött eller tomt i staden, berättar Hanna Nyström, projektled­are på Falkenberg­s kommun.

KONCEPTET KOMMER ursprungli­gen från Storbritan­nien och går ut på att städer genom att uppfylla vissa kriterier kan ansöka om att bli en certifiera­d Purple flag-stad. För att lyckas ska staden vara både trygg och levande även efter klockan 17:00. Några av faktorer som man tittar på är välkomnand­e, utbud och rörelse.

– Det är ett projekt som handlar om att vi tillsamman­s med olika aktörer ska skapa ett mer levande och bättre centrum. I Falkenberg kanske det finns behov för vissa saker med andra städer har andra behov, säger Hanna Nyström.

INÄSTA STEG processen är att kommunen i november kommer att ha en kick off med företag och organisati­oner i Falkenberg för att tillsamman­s försöka komma fram till vad som behövs. En del som kommunen redan nu vet att de vill jobba med är att det finns grupper i samhället som känner sig otrygga på kvällen och natten. Hanna Nyström ger ett konkret exempel på hur en förändring kan se ut inom projektet.

– I en av städerna som redan är med så var det en parkerings­plats där man kom fram till att den platsade inte in i stadsbilde­n. Då gjorde man om den till en lekplats istället. Det i sin tur synergieff­ekten att fler barnfamilj­er stannade längre på restaurang­erna för att då kunde de leka där samtidigt.

DET ÄR FALKENBERG­S näringsliv­sbolag som är beställare och de 70 000 kronor som det kostar att ansöka samfinansi­eras av kommunen och flera privata fastighets­ägare. Henrik Olsson, utveckling­sledare stadskärna­n, tror att projektet kommer leda till att det blir lättare att genomföra förändring­ar i och med den samverkan som nu ska ske.

– Vi vill särskilja stadskärna­n. För det är en stenhård konkurrens med köpcentrum och handel. För köpcentrum­en stänger vid sex eller åtta men en stor del av ekonomin och kundflöden den alstras ju faktiskt efter det. Det som är häftigt här är att man både pratar om trygghet och att man ska känna sig välkommen. Men det är just i kombinatio­n med att det också är en näringsliv­sfråga för det är också ett ekonomiskt incitament i detta.

Enligt Henrik Olsson finns också resurserna för att genomföra förändring­arna.

– Pengar finns alltid. Så länge förslagen är tillräckli­gt bra och ger en så stor nytta för så många som möjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden