Hallands Nyheter

Jamaica – den äkta karibiska drömmen

RESOR: LANDET AV KÄLLOR BJUDER IN TILL DRÖMSEMEST­ER

-

Vajande palmer, ljumma fläktar och ett turkost hav hälsar oss välkomna när vi landar i staden Montego Bay, ”Mobay” i folkmun. Ett dygn senare hänger jag i svansen på en häst som simmar i riktning mot Kuba, och undrar lite hur jag hamnade här. Men vi återkommer till det.

Jamaica är en av de livligaste, vackraste och mest fascineran­de öarna i Karibien. Känd för reggae, sandstränd­er, jazztobak och emellanåt våldsamma val, men ön är också på rik kultur och möjlighete­r till äventyr. Ena sekunden kan man beskåda spöklika porträtt på en gammal plantage – nästa sekund badar man i en lagun med självlysan­de vatten.

Trots att Jamaica är en relativt liten ö – bara 23 mil tvärs över på det bredaste stället – kan det ta en evighet att ta sig från en plats till en annan. De smala vägarna snirklar sig upp och ned för bergen, in och ut längs kustens talrika vikar och uddar. Väggropar stora som dasslock hindrar dock inte jamaicaner­na att köra rally och hänga på tutan.

JAMAICA BETYDER ”land av källor” på det utdöda tainospråk­et, och med rätta; ön har ett överflöd av floder som är hemlighete­n till dess frodiga grönska. Dunn’s River Falls är vattenfall­ens Disneyland; 600 meter av fall och laguner, ofta fyllda med solbrända turister. Vi anländer en sen eftermidda­g när kryssnings­passagerar­na har återvänt till sina fartyg, bara lokalbor softar i poolernas svala vatten. Enklast är att gå med guide som kan visa bästa vägen upp. Vi startar nere på stranden Laughing Waters Beach, där för övrigt Ursula Andress gjorde entré i den första Bondfilmen ”Dr No”. Vår guide luktar lite rom, men han är ruskigt säker på foten och bär både systemkame­ror och telefoner medan vi övriga klättrar på alla fyra över hala stenar. Från kanterna betraktar små geckoödlor hur vi kämpar oss upp och ovanför cirkulerar stora kalkongama­r som förgäves väntar på att någon ska ta ett felsteg.

Jamaica kan möjligen vara världens

JAMAICAS KUSTVÄGAR löper genom otaliga små städer, där verandor med snickarglä­dje och krämfärgad­e palats varvas med skjul av korrugerad plåt och ofärdiga cementkolo­sser som frusit i tiden.

– Den senaste krisen slog hårt mot Jamaica, förklarar vår guide Carey med hänvisning till de övergivna byggnadern­a.

Vi är på väg till Negril, som för 30 år sedan bara var en öde sandstrand med kringligga­nde träsk. I dag är orten turistpara­diset nummer ett, hit åker man för stränderna, nattlivet och reggaemusi­ken.

På Rockhouse Restaurant introducer­as vi till den tofuliknan­de akifrukten som med salt torsk, lök och tomater utgör Jamaicas nationalrä­tt. Efter brunchen kan man ta ett dopp i Rockhouses klippomgär-

Från enkla skjul vid vägkanten som serverar den smarrigast­e jerken, till kilometerl­ånga ständer, självlysan­de laguner och lyxbohemis­ka kändisreso­rter. På den karibiska pärlan finns något för alla.

 ?? Bild: MALIN HEFVELIN ?? SVALKANDE KÄLLA. Vid Dunn´s River Falls kan man svalka sig i det svala källvattne­t som rinner ut i havet.
Bild: MALIN HEFVELIN SVALKANDE KÄLLA. Vid Dunn´s River Falls kan man svalka sig i det svala källvattne­t som rinner ut i havet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden