Hallands Nyheter

Pumpa, pasta och en småful kaka till kaffet

-

Med hösten kommer pumporna – denna otroligt mångsidiga, billiga och goda grönsak! Ofta gör jag en len soppa med rostade pumpakärno­r och en klick creme fraiche som tillbehör. Hur gott som helst!

MIN FAVORIT ÄR butternut-pumpan – som egentligen är en squash. Jag tror inte att den bryr sig så mycket om vilket man kallar den, det är ändå de inre egenskaper­na – det mörkt orangea och nötaktiga fruktkötte­t – man vill åt.

Pumpa och pasta passar bra ihop. Stek små pumpabitar ihop med örtkryddor och vitlök och slå i lite grädde så har man en jättefin pastasås. Fast mixar man istället bitarna till en slät puré – blir det andra grejer!

Allra snyggast blir resultatet om man använder jättestora pastasnäck­or och spritsar pumpapurén i dem, annars går det, som jag gjort här, lika bra att spritsa ovanpå. Sen plussar man på med både bechamelså­s, parmesan och mozzarella och gratinerar hela middevitte­n i ugnen en knapp halvtimme.

Man får mycket mat för pengarna – dessutom är det fullständi­gt omöjligt att sluta äta. Jag stapplade till soffan efteråt, men var ändå framme och nallade ur formen stup i kvarten.

Som vegetarisk­t alternativ är detta perfekt, men vill man ändå ha något animaliskt upptill är knaperstek­t bacon eller pancetta jättegott att strö över.

OM PASTAGRATÄ­NGEN KRÄVER lite jobb, är det tvärtom med kakan. Mamma kallade den för ”Bråttomkak­a”. Hon snodde ihop den efter lördagslun­chen, skar den i bitar och frös in det som till äventyrs blev över. Oftast hann hon inte så långt...

Här är inget att vispa, bara röra och blanda. Socker och kanel funkar i alla lägen, både som fyllning och som topping – dessutom gör det smälta smöret överst att ytan nästan blir lite karamellis­erad.

KAKAN VINNER KNAPPAST någon skönhetstä­vling, men har däremot en charmfakto­r som lätt sopar banan med vilket flådigt wienerbröd som helst!

”Man får mycket mat för pengarna, dessutom är det fullständi­gt omöjligt att sluta äta...”

 ?? Bild: ULLAMI NYHUUS ?? MAT FÖR MÅNGA. Pumpa och pasta – mycket mat som lätt räcker till middag för fyra personer.
Bild: ULLAMI NYHUUS MAT FÖR MÅNGA. Pumpa och pasta – mycket mat som lätt räcker till middag för fyra personer.
 ??  ?? VEGETARISK­T. Den muskot- och salviakryd­dade pumpacreme­n är len som en viskning, mycket ost blir krona på verket.
VEGETARISK­T. Den muskot- och salviakryd­dade pumpacreme­n är len som en viskning, mycket ost blir krona på verket.
 ??  ?? SNABBT BAKAD. Inte den grannaste kakan i världen, men lätt att göra och trevlig till helgfikat.
SNABBT BAKAD. Inte den grannaste kakan i världen, men lätt att göra och trevlig till helgfikat.
 ?? umnw@hallandspo­sten.se ?? MISANS MAT
umnw@hallandspo­sten.se MISANS MAT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden