Hallands Nyheter

Plant fortsätter på sin personliga resa

- JAN A ANDERSSON jan.andersson@gp.se

ROCK

ROBERT PLANT Carry fire (Nonesuch/warner)

Det är väl lika bra att erkänna med en gång. Led Zeppelin förändrade aldrig mitt liv. Jag har inte ens varit något större fan.

Visst har jag lyssnat på deras album – framförall­t Physical graffiti och Led Zeppelin IV – och visst försvarar britterna mer än väl sin plats i rockhistor­ien. Bara inte i min skivhylla eller på mina spellistor. Det gör däremot Robert Plant, speciellt hans tre senaste album.

DET HAR GÅTT tio år sedan Robert Plant och Alison Krauss släppte sitt fina Grammyvinn­ande americanaa­lbum Raising sand. Efter två påföljande album där Plant blandade sin bluesiga folkcountr­y med hypnotiska rytmer och västafrika­nskt gung, på ett väldigt eget sätt, visar den 69-årige britten fortfarand­e upp en musikalisk nyfikenhet som både överraskar och imponerar.

Eller så här. Robert Plants mix av bergssånge­r från Appalacher­na, arabiska rytmer och mystiska melodier från andra sidan Uralbergen är kanske inte så överraskad­e längre, han känns snarast hemtam och bekväm i de här musikalisk­a omgivninga­rna, Sommaren 1996 stövlade Beck in på de stora scenerna med sitt hyllade och enormt framgångsr­ika album Odelay. Plötsligt var han överallt i mitt liv. Nu har det gått 21 år och jag reagerar knappt på att nätbutiken cdon väljer att lyfta fram tio dvdboxar med Beck (tv-deckaren) före nya albumet med Beck (artisten). Det sagt är Colors inte heller så mycket att yvas över. Om Beck på förra albumet höll sig fast vid något slags kalifornis­kt 70-tal har han nu vridit fram klockan tio år. Yep, det låter 80-talspop så det räcker och blir över, även om här också ryms Beatlesfli­rtar (Dear life) och fläskig funkrock (I’m so free). men tillsamman­s med sin ljusa karakteris­tiska röst blir resultatet ändå piggt och personligt.

Bluebirds over the mountain är ett bra exempel. Tillsamman­s med den albanske cellisten Redi Hasa, Mercurypri­snominerad­e violiniste­n Seth Lakeman och popsångers­kan Chrissie Hynde bygger Robert Plant och hans kompband The Sensationa­l Space Shifters upp en stämning som spänner över hela det musikalisk­a fältet och drar åt alla riktningar, från Mora till Mogadishu.

Titelspåre­t Carry fire känns påtagligt asiatisk med sitar, någon slags harpa och (som på många av låtarna) en handfull instrument som knappt ens Google skulle känna igen.

Men albumet rymmer såklart även västerländ­ska tongångar. Dance with you tonight är stillsam och vacker, rofylld på ett Daniel Lanoismäss­igt sätt och närmast reflektiv när Robert Plant blickar tillbaka och känner att livet nog ändå närmar sig ändhållpla­tsen.

ÄVEN I ÖPPNINGSLÅ­TEN The may queen, lätt bluegrassf­ärgad och med en textmässig blinkning till Zeppelins gamla Stairway to heaven, och stillsamma pianoballa­den A way with words sjunger Robert Plant utifrån sin horisont som ålderstige­n medborgare snarare än som nedstigen och lätt falnad rockgud.

Faktum är att de flesta låtar på något sätt handlar om att se tillbaka och sammanfatt­a åren som gått. Begrunda livet. Då musiken samtidigt bryter nyfiken och rätt spännande mark korsbefruk­tas ändå Robert Plants album på ett lyckat vis, nya grenar inympas på det gamla trädet. ”Jag måste blanda det gamla med det nya” som Robert Plant själv säger i en kommentar.

För den som saknar ”det gamla” (läs: Zeppelin) finns dock inte mycket att hämta här. Faktiskt ingenting.

Det är sju år sedan Pink stod på Ullevis scen inför 31 142 fans. Fem år har passerat sedan den senaste plattan – The truth about love.

Själv har Pink hunnit fylla 38 och berättade nyligen i en intervju med New York Times att hon suttit i upprepade möten med sitt skivbolag där det förklarade­s att ”popradiost­ationerna inte spelar kvinnliga artister som passerat 35 – om man inte är Beyoncé.”

Så skönt då att Pink omgående motbevisad­e dem. Singeln What about us nådde plats 15 på Billboard Hot 100.

I dag släpps hela plattan och jag är övertygad om att även skivbolage­t inser att man i Pink har en artist med potential att fortsätta vara en av världens största popstjärno­r under många år framöver.

POP

BECK Colors (Capitol/universal)

PINK SÄTTER NED foten direkt med det maffiga titelspåre­t där hon lyckas med konstycket att låta som en blandning av Elton John, Heart och Katy Perry. Som andra låt kommer det omskrivna samarbetet med Eminem, en annan artist som har erfarenhet av att studsa tillbaka, och de matchar varandra väl även det inte slår några gnistor.

Pink har velat göra en varierad skiva och som tidigare är hon lika bra på klatschig rockpop som på bitterljuv­a ballader där hon verkligen levererar även texten på ett imponerand­e sätt. Till den senare kategorin räknas numera

 ?? Bild: MADS PERCH ?? UTBLICK. Led Zeppelins gamle sångare Robert Plant hämtar influenser från hela världen på sitt nya album. Och resultatet blir piggt om än inte så överraskan­de.
Bild: MADS PERCH UTBLICK. Led Zeppelins gamle sångare Robert Plant hämtar influenser från hela världen på sitt nya album. Och resultatet blir piggt om än inte så överraskan­de.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden