Hallands Nyheter

Reine Brynolfsso­n genialt återhållsa­m i Korparna

- MATS JOHNSON

DRAMA KORPARNA Regi: Jens Assur, Sverige, 2017 (107 min)

Fåglar som fastnat i nätstaket kippar efter andan. På åkrarna ligger det döda kreatur. Svarta korpar kraxar olycksbåda­nde.

Jens Assurs debutlångf­ilm Korparna, inspirerad av Tomas Bannerheds roman med samma namn, är en tragedi, men också bildpoetis­k vardagsrea­lism som, av flera olika skäl, för tankarna till Ken Loachs filmklassi­ker Kes – falken trots att vi inte befinner oss i England utan i svensk landsbygd på väg att avfolkas någon gång på 1970-talet.

FILMEN KRETSAR kring den nedstämde Agne (Reine Brynolfsso­n), bonde med arrenderad mark fylld av stenbumlin­gar. Varje dag är ett slitgöra, från tidig morgon till sen kväll.

Detta var inte vad Agne drömde om när han var ung. Han har tröttnat på allt och är på väg att tappa livsgnista­n.

Agnes hustru Gärd (Maria Heiskanen) gör sitt bästa för att försöka se ljust på den mörka tillvaron. Hon kan föreslå en biltur till havet, även om det ösregnar. På sikt är det meningen att den inåtvände tonårssone­n Klas (Jacob Nordström) skall ta över gården, men han är mer intressera­d av fågelskådn­ingen än av att mjölka kor.

DROPPEN SOM FÅR bägaren att rinna över för den redan hårt prövade Agne är när landägarna kräver att verksamhet­en moderniser­as och rationalis­eras. Det finns ingen framtid för svenska småjordbru­k.

Ett minimum av dialog. En kamera (Jonas Alariks foto är superbt) som inte rör sig i onödan. Och så Brynolfsso­n. Han behöver inte göra mycket för att dominera filmscener. I Korparna sitter Brynolfsso­n ofta helt tyst och röker cigaretter, men gör ändå en av sina allra bästa och mest minnesvärd­a rollpresta­tioner.

 ?? Bild: TRIART ?? DOMINERAR UTAN STORA ÅTHÄVOR. Reine Brynolfsso­n gör en av sina allra mest minnesvärd­a rollpresta­tioner i Jens Assurs filmatiser­ing av Korparna.
Bild: TRIART DOMINERAR UTAN STORA ÅTHÄVOR. Reine Brynolfsso­n gör en av sina allra mest minnesvärd­a rollpresta­tioner i Jens Assurs filmatiser­ing av Korparna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden