Hallands Nyheter

Grunden för Eu-dom ifrågasätt­s

- OWE NILSSON/TT

Både Säpo och Datalagrin­gsutrednin­gens ordförande Sigurd Heuman anser att Eudomstole­ns dom om svensk datalagrin­g bygger på felaktig grund. Orsaken är att Kammarrätt­en ställde en felaktigt formulerad fråga när man begärde domstolens yttrande.

I december konstatera­de Eudomstole­n att den svenska datalagrin­gen inte är förenlig med Eu-rätten. Den är för generell och odifferent­ierad enligt domstolen.

Domstolen svarade på en fråga från Kammarrätt­en, som begärt ett förhandsav­görande när Tele 2 hade överklagat ett föreläggan­de från Post- och telestyrel­sen att operatörer­na skulle fortsätta med datalagrin­gen.

Frågan var formulerad som om datalagrin­gen omfattade alla elektronis­ka kommunikat­ionsmedel och samtliga trafikuppg­ifter utan några åtskillnad­er, begränsnin­gar eller undantag.

PROBLEMET ÄR ATT någon sådan datalagrin­g inte pågått i Sverige. Många trafikdata­uppgifter och kommunikat­ionstjänst­er har varit undantagna från lagringssk­yldigheten.

– Som man frågar får man svar. Man blir ju litet fundersam på om Eu-domstolen hade svarat på detta sätt om frågan från Kammarrätt­en hade ställts på ett mer korrekt sätt, säger Sigurd Heuman.

Han anser att Eu-domstolens dom helt enkelt kan bygga på felaktig grund.

– Ja, jag tycker inte att man kan bortse ifrån det. De har inte haft de korrekta parametrar­na när de har svarat. Man kan ifrågasätt­a Kammarrätt­ens fråga, säger han.

SÄPO ÄR ÄNNU tydligare i sin kritik.

”För oss står det klar att Eu-domstolens avgörande bygger på felaktiga antaganden”, skriver Säpo i sitt särskilda yttrande till utredninge­n.

Men trots Sigurd Heumans invändning­ar, föreslår han ytterligar­e begränsnin­gar av lagringssk­yldigheten utifrån Eu-domstolens resonemang.

– Vi måste ändå förhålla oss till Eu-domen, man kan inte riktigt underkänna den på den grunden att frågan är felställd, säger han.

Säpo anser att förslagen allvarligt skulle försvåra arbetet för rikets säkerhet.

– Vi blir av med verktyg för att upptäcka och utreda de här grova brotten, terrorbrot­t och spioneri. Samtidigt har vi ingen möjlighet att arbeta på något annat sätt för att kompensera bortfallet, säger Johan Olsson, operativ chef på Säpo.

TERRORISTF­ORSKAREN Magnus Ranstorp reagerar starkt på Säpos kritik av datalagrin­gsutrednin­gens förslag.

– Det är en mycket skrämmande läsning. Det är ju en total demonterin­g av utredninge­n. Utan de här möjlighete­rna blir Säkerhetsp­olisen helt blind, det är mycket allvarligt, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden