Hallands Nyheter

Fem frågor till föreläsare­n Dick Harrison

- MARIA LOEWEN

...som kommer till kulturfruk­osten på Komediante­n på lördag förmiddag för att föreläsa om Finland

* Exakt vad kommer du att prata om? Jag kommer att utgå från våra moderna fördomar mot Finland som vuxit fram på 1900-talet. Det är dumt att bara stirra på det vi tror oss veta. Vad vi gjort när vi skapat moderna uppfattnin­gar är att vi glömt våra gemensamma erfarenhet­er. Min poäng är att visa på detta och hur mycket vi har att vinna på att inse det. Sedan kommer jag göra utflyter till medeltiden och 1700-talet.

* Hur intressera­d är du själv av Finland? Jag är mycket intressera­d av Finland. Trots att jag bor i Skåne är jag i Finland oftare än i Danmark. Jag har många vänner där och skriver stående kolumner till en finsk tidning. Mina band till Finland är starka även om jag själv inte härrör därifrån.

* Varför är det viktigt att prata om Finland? Finland är det land som påminner mest om Sverige och som vi har mest gemensamt med, exempelvis modern ekonomi, språket och det förflutna. Det är ytterst få svenskar som vet om det och vi har allt att vinna på att se likheterna.

* Vad tycker du om att kommunen har Finlandste­ma? Det är väldigt bra, men det är också vanligt eftersom Finland firar hundra år. Jag vill att medvetenhe­ten inte slutar på självständ­ighetsdage­n, 6 december, utan att Finland införlivas i det svenska samhället.

* Vad hoppas du att föreläsnin­gen ska leda till? Alltid när jag föreläser vill jag att människor ska känna en entusiasm, bli nyfikna och ska gå vidare och lära sig mer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden