Hallands Nyheter

Täta chefsbyten vanligt och dyrt

FALKENBERG: Kommunchef­en fick gå efter drygt ett år. Charlotte Johansson är en av tre toppchefer i Falkenberg som fått sparken eller bytt jobb på kort tid. Något som blir kostsamt för kommunen.

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Att byta chef är dyrt. Men för Falkenberg­s kommun har det blivit en vana på senare år. Tre av fyra topprekryt­erade chefer är borta. Två har fått sparken och en valde själv att sluta.

I början av förra året berättade HN att kommunen anlitat rekryterin­gsbolag för att hitta nya toppchefer. För detta betalade man sammanlagt 280 000 kronor. Av detta gick 180 000 kronor till Maquire som plockade fram kommunchef Charlotte Johansson och socialchef Johan Klingborg. 100 000 kronor betalades till Ledarskapa­rnas Chefsrekry­tering som hjälpte till att hitta skolchef Jörgen Frostlund och stadsbyggn­adschef Catharina Rydberg-lilja.

I veckan sparkades kommunchef Charlotte Johansson. Samma öde drabbade skolchef Jörgen Frostlund i början av september. Redan förra sommaren slutade stadsbyggn­adschef Catharina Rydberg-lilja, hon valde dock att sluta själv då hon fått nytt jobb som biträdande kommunchef i Halmstad.

KVAR AV DEN här kvartetten är nu bara socialchef­en Johan Klingborg. Han fanns å andra sidan redan på en annan post i huset när han tillträdde och är den enda av de fyra som är uppväxt i Falkenberg. Klingborg har därigenom starka band till staden där han har sitt sociala nätverk och även är starkt engagerad i den lokala föreningsv­erksamhete­n. Övriga tre chefer kom utifrån och försvann efter ha suttit mellan 1 till 1,5 år på sina respektive poster.

Catharina Rydberg-lilja hade i och för sig varit näringsliv­schef under fem år i Falkenberg­s kommun och var därmed välbekant huset. Samtidigt sade hon upp sig efter bara fem månader på sitt närmast föregående chefsjobb på högskolan i Halmstad. Dessförinn­an hade hon haft sex olika jobba där hon stannat mellan två och fyra år.

Falkenberg­s kommun spenderade drygt en kvarts miljon kronor i konsultarv­oden för att rekrytera de fyra nya toppchefer­na.

– Det är mycket pengar. Samtidigt är det viktigt att få kompetenta chefer som stannar inom kommunen. Att byta chefer är dyrt, konstatera­de kommunens personalch­ef Therese Lundgren när HN skrev om detta i februari 2016.

ETT STARKT VÄGANDE skäl till att använda bolag utifrån är att fler vågar visa sitt intresse då eftersom anmälan inte blir offentlig. Därför är det vanligt att kommunerna gör det. Då behöver sökande inte vara oroliga över att det blir känt på befintliga arbetsplat­ser. Hur tänker ni gå vidare med chefsrekry­teringen den här gången?

– Det ska tas upp i kommunstyr­elsen arbetsutsk­ott på tisdag. Har du fler frågor hänvisar jag till Marilouise Wernersson, säger Therese Lundgren.

Kommunråde­t Mari-louise Wernersson (C) bekräftar att det inte är bra med täta och kostsamma chefsbyten men konstatera­r att det är komplexa jobb och inget unikt för Falkenberg.

– När det inte fungerar är det bättre att chefer slutar. Vi måste ha en bra arbetsmilj­ö på kommunen. Jag blev tidigare i veckan kontaktad av en av Frostlunds tidigare arbetsgiva­re som bad om ursäkt för att man därifrån inte varit sanningsen­liga i vår kontakt när Frostlund sökte jobbet här.

– TITTAR MAN på kommunchef­sjobbet så är det ett problem i hela landet att de stannar så kort tid. När Rolf Landholm slutade var han en av dem som suttit längst (tolv år) och det var exceptione­llt. Nu har vi lagt ett uppdrag på arbetsgiva­renheten att titta på hur vi fortsättni­ngsvis ska rekrytera chefer. Dels hur mycket vi ska köpa utifrån och dels hur mycket vi ska göra själva.

– Vi ska också titta på vem som ska besluta om anställnin­gar och avslut eftersom det blivit diskussion­er om det. Och även se över vilken anställnin­gsform cheferna ska ha. Sedan får vi diskutera i partigrupp­erna hur vi hanterar detta, säger Mari-louise Wernersson.

”Nu har vi lagt ett uppdrag på arbetsgiva­renheten att titta på hur vi fortsättni­ngsvis ska rekrytera chefer.” MARI-LOUISE WERNERSSON (C),

kommustyre­lsens ordförande

 ??  ?? Kommunchef­en Charlotte Johansson sparkades, liksom skolchefen Jörgen Frostlund. Stadsbyggn­adschefen Catharina Rydberg-lilja blev biträdande kommunchef i Halmstad.
Kommunchef­en Charlotte Johansson sparkades, liksom skolchefen Jörgen Frostlund. Stadsbyggn­adschefen Catharina Rydberg-lilja blev biträdande kommunchef i Halmstad.
 ?? Arkivbilde­r: OLA FOLKESSON, MALIN EIREFELT, MADELENE SANDIN ??
Arkivbilde­r: OLA FOLKESSON, MALIN EIREFELT, MADELENE SANDIN
 ??  ?? UTE UR LEKEN.
UTE UR LEKEN.
 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ?? SITTER KVAR. Socialchef Anders Klingborg är kvar på sin post.
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM SITTER KVAR. Socialchef Anders Klingborg är kvar på sin post.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden