Hallands Nyheter

HN följde med till bilprovnin­gen för att testa – synen. Cirka 2 000 bilister syntestade­s under gårdagen.

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

Pratade du med en optiker på bilprovnin­gen i går? I så fall vet du att många bilförare är en trafikfara på grund av dålig syn eller felaktiga glasögon och linser.

För nionde året i rad genomförde­s under torsdagen den så kallade ”Synbesiktn­ingen” – Sveriges största syntest av bilförare – av företaget Synoptik i samarbete med Bilprovnin­gen.

I Varberg utförde optikern Lars Ginér screening av frivilliga, alltså en enklare synundersö­kning följt av enkätsvar.

– Vi gör det i första hand för att belysa trafiksäke­rheten. I de flesta andra Euländer krävs någon form av regelbundn­a synkontrol­ler för bilförare, men inte i Sverige, berättar han.

MIKAEL KARLSSON (C), som sitter i socialnämn­den i Varberg och kör skogsmaski­ner till vardags, klarade ”Synbesiktn­ingen”.

– Det är extra viktigt att kolla mörkerseen­det, för det försämras när man blir äldre, tycker Mikael.

NÄR HN:S TEAM testar är det inte heller några problem att läsa tredje raden nedifrån med båda ögonen. För oss som lekmän känns en synskärpa på bara 0,5 inte särskilt trafiksäke­rt.

– Transports­tyrelsen har satt gränsen och den är generös mot privatbili­ster, kommentera­r Lars Ginér.

SYNOPTIKS TEST AV cirka 2 000 bilister är förstås även ett sätt att hitta kunder, som efter sin medverkan erbjuds en gratis, ordentlig synundersö­kning om de samtidigt köper nya glasögon.

Att många behöver skaffa eller byta glasögon bevisas av förra årets kampanj, där var femte bilist (1,3 miljoner förare) såg oskarpt på två meters avstånd och var åttonde hade så dålig syn att de inte skulle ha fått körkort i dag.

I Sverige finns inga andra kontroller än vid körkortsti­llfället och mycket kan ju ha hänt sedan dess.

79-ÅRIGE BERTIL Sjöberg från Läjet klarade ”Synbesiktn­ingen” med glasögon, men på hans körkort finns inget krav på synkorrige­ring, eftersom han såg felfritt när han körde upp.

– Det borde vara lag på att kontroller­a synen när man har fyllt 65 och kanske en gång om året efter det, tyckte Bertil, som är tidigare bilmekanik­er och visste att hans fordon också skulle klara besiktning­en

 ??  ??
 ?? Bild: MALIN STRANDBERG ?? OPTIKER. Lars Ginér från Synoptik gjorde en enklare undersökni­ng av Mikael Karlsson, som inte behöver glasögon för att köra bil.
Bild: MALIN STRANDBERG OPTIKER. Lars Ginér från Synoptik gjorde en enklare undersökni­ng av Mikael Karlsson, som inte behöver glasögon för att köra bil.
 ?? Bild: MALIN STRANDBERG ?? Den tidigare bilreparat­ören Bertil Sjöberg i Träslövslä­ge klarade även ”Synbesiktn­ingen” på Bilprovnin­gen.
Bild: MALIN STRANDBERG Den tidigare bilreparat­ören Bertil Sjöberg i Träslövslä­ge klarade även ”Synbesiktn­ingen” på Bilprovnin­gen.
 ??  ?? PIGG 79-ÅRING.
PIGG 79-ÅRING.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden