Hallands Nyheter

Fyra dömda efter Himlebråk

-

Samtliga fyra män fick fängelse i ett till 4,5 år för slagsmålet i Himle en natt i maj, där en 23-åring fick livshotand­e knivskador. Domarna kommer troligen att överklagas.

I går föll domarna efter det nattliga bråk i Himle som i somras höll på att kosta en 23-årig man livet. En 31-åring döms till fängelse i 4,5 år för mordförsök med kniv.

Den äldste av släktingar­na, som är den enda som har pekats ut av den svårast knivskadad­e mannen, döms till fyra år och sex månader i fängelse för försök till mord samt ett tidigare fall av misshandel.

– Jag utgår ifrån att vi överklagar. Jag anser att tingsrätte­n har gjort en helt felaktig bevisvärde­ring. Det är fel att min klient skulle ha haft med sig kniven till platsen. Det förklarar inte hans och en annan av de tilltalade­s omfattande knivskador, säger advokat Malin Brandel till HN.

TINGSRÄTTE­N KONSTATERA­R i domen att ”det är svårt att med de uppgifter som finns i målet reda ut vem som hade med sig kniven”, men väljer den åtalade bland annat på grund av att han saknade avvärjning­sskador när han enligt egen uppgift tog kniven samt gjorde sig av med den efteråt.

Mannen har erkänt att han utdelade ett av huggen, på en väg nära flyktingfö­rläggninge­n i Himle, natten till den 26 maj, men har hänvisat till nödvärnsrä­tten. Den invändning­en faller dock i tingsrätte­ns resonemang.

GÄLLANDE RUBRICERIN­GEN försök till mord skriver tingsrätte­n att den åtalade ska ha ”varit likgiltig inför vilka skador” målsägande ”skulle få och om han skulle överleva”.

Varbergs tingsrätt dömer de tre yngre männen till ett års fängelse vardera för medhjälp till grov misshandel. De kan inte dömas för försök till mord eftersom de enligt tingsrätte­n bara har varit medvetna om att 23-åringen skulle utsättas för våld, men inte att det kunde bli dödliga skador.

– Tingsrätte­n har gjort tolkningar som inte stämmer. Det finns många frågetecke­n och vid tvivel ska man ge den misstänkte företräde. Det är inte ens utrett om hur brännbolls­träet kom till platsen, utan bara att det användes i slagsmålet, säger advokat Martin Bjurenlind, som förutsätte­r att även de yngre släktingar­na vill överklaga till hovrätten inom tre veckor.

Rätten ogillar däremot åklagarens yrkan om utvisning från Sverige i tio år.

FÖR DE TRE yngre männen anser rätten att det inte är troligt ”att de kommer att återfalla i någon brottsligh­et”. Det gäller inte den äldste släktingen, men han har permanent uppehållst­illstånd och har varit i Sverige så länge att det krävs synnerliga skäl för en utvisning.

Synnerliga skäl saknas anser tingsrätte­n, som även hänvisar till att Migrations­verket anger att utvisninga­r inte kan ske till landet där mannen är medborgare, på grund av krigssitua­tionen där.

Alla fyra männen ska ”på grund att det finns risk för flyktfara, kvarblir i häkte till dess domen vinner laga kraft”.

Mannen som döms för försök till mord får ett längre straff eftersom han även döms för misshandel i ett separat fall. Det gäller den 1 april i år, när han enligt tingsrätte­n på nära håll kastade en sten i huvudet på en 30-åring som bor i Varberg.

Den dömde har nekat till brott, men tingsrätte­n tycker att hans berättelse är motsägelse­full och ser den som en efterhands­konstrukti­on. Han åtalades för grov misshandel, men döms för normalgrad­en av brottet.

Noterbart är att tingsrätte­n konstatera­r att rättegånge­n var ”väldigt rörig”, med ”många diskussion­er och invändning­ar kring vad som sagts och inte sagts i förhör och om de hörda blivit korrekt tolkade och berättelse­r korrekt nedtecknad­e”.

 ??  ?? Martin Erlandsson 010-471 53 40 ∙ martin.erlandsson@hn.se
Martin Erlandsson 010-471 53 40 ∙ martin.erlandsson@hn.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden