Hallands Nyheter

Det är allra bäst om statsbidra­gen är generella!

-

Det börjar höras irriterade röster, inte minst ute i kommunerna, om att regeringen försöker detaljstyr­a allt mer av verksamhet­en genom att öka andelen riktade statsbidra­g. Särskilt inom skolans område. Trots att de flesta av riksdagens partier säger att de riktade statsbidra­gen skall bli färre till förmån för de generella så är verklighet­en en annan.

DET FINNS NU över 140 riktade statsbidra­g som kommuner och landsting skall hantera. I den senaste budgeten tillkom ytterligar­e drygt tio specialrik­tade statsbidra­g. ”Det är inte ovanligt att de omkring 65 riktade statsbidra­gen på skolans område på olika sätt sysselsätt­er ett tiotal administra­törer i en medelstor kommun, resurser som annars kunnat användas till att höja kvaliteten i förskolor och skolor”. Det skriver samtliga partiföret­rädare i SKL:S, Sveriges kommuners och landstings, arbetsutsk­ott på DN Debatt (11/10). En ovanligt skarp markering.

MAN KAN FÖRSTÅ att det är frestande att leka jultomte och komma med en påse pengar till någon behjärtans­värd insats som kommunerna själva kanske inte anser att de har råd med. Eller som de helt enkelt själva har prioritera­t bort eller löser på något annat sätt än det regeringen tycker att man skall göra. Regeringen misstror sina kollegor ute i kommuner och landsting.

Ett av de största problemen med de specialrik­tade statsbidra­gen är att de för det mesta inte är långsiktig­a. De ges för ett år eller kanske

två. ”När de specialdes­tinerade statsbidra­gen upphör har vi ofta inte möjlighet att fortsätta med verksamhet­en”, skrev häromdagen en av underteckn­arna av debattarti­keln, Carola Gunnarsson (C), på sin Facebook-sida. Prioriteri­ng av verksamhet­en hamnar i Stockholm istället för i den egna kommunen anser hon. ”Det kan inte vara rimligt!” skrev hon vidare.

SVERIGE SER OLIKA ut i olika regioner, kommuner och stadsdelar. Och bygger på kommunalt självstyre. Det försöker debattörer­na från SKL slå fast. ”När staten istället skickar pengar som måste användas för just ett ändamål med detaljerad­e villkor, så innebär det alldeles för ofta att pengar inte styrs efter behov, utan efter opinionsmä­ssiga vindar”, skriver de. Ett klokt påpekande när det är mindre än ett år kvar till nästa val.

Ett klokt påpekande när det är mindre än ett år kvar till nästa val.

 ??  ?? Centerpres­sens Nyhetsbyrå SVEN ERIK JANSSON
Centerpres­sens Nyhetsbyrå SVEN ERIK JANSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden