Hallands Nyheter

Ingen vet vad en restaureri­ng skulle kosta

-

VARBERG. Det var år 2005 som de borgerliga partierna i Varberg gick fram med ett förslag om att bygga om stadsbibli­oteket till ett kulturhus innehållan­de ett flertal olika funktioner. Mot detta ställdes ett förslag från den socialdemo­kratiska opposition­en vilket innebar att man i stället ville satsa på att renovera den gamla fabriken i kvarteret Renen 13 för att denna skulle komma att användas som ett centrum för kreativt företagand­e och kulturverk­samheter. Något trovärdigt alternativ för hur detta skulle finansiera­s och drivas har aldrig framlagts.

Den borgerliga majoritete­n valde då att göra en skälig prioriteri­ng och i dag står Komediante­n där som ett levande bevis på detta. Att opposition­en senare har gillat läget och gjort en dygd av nödvändigh­eten genom att acceptera bygget av Komediante­n får väl bokföras på den politiska pragmatism­ens konto.

NÄR VI NU står inför beslutet om huruvida vi skall godkänna en rivning av A- och B-hallen eller restaurera densamma så bör vi betänka att det senare alternativ­et är behäftat med en hel del osäkra faktorer. Det eventuella kulturhist­oriska värdet av det som skall bevaras och även förändras skall ställas mot en kostnad på 60 till 70 miljoner kronor – initialt!

Vad den slutgiltig­a kostnaden blir vet ingen. Vi vet inte heller vilket användning­sområde som byggnaden kan tänkas ha efter en omfattande sanering. Och hur skall det hela finansiera­s?

SKALL MAN ÖKA kommunens låneskuld eller har opposition­en tänkt sig att höja kommunalsk­atten under pågående högkonjunk­tur? Det vet vi inte eftersom vi ännu inte sett socialdemo­kraternas skuggbudge­t.

vad vi däremot vet är att Varbergs kommun befinner sig på en gigantisk investerin­gspuckel under resten av decenniet och en bit in i nästa. Att i det läget ösa ut miljoner på ett dylikt äventyr kan knappast anses vara angeläget utan snarare oansvarigt.

Det vore att spela poker med skattebeta­larnas pengar. Sven Andersson (M) ledamot av kommunfull­mäktige i Varberg

 ?? Bild: REBECKA KVINT/ARKIV ?? RENEN. Det eventuella kulturhist­oriska värdet av det som skall bevaras och även förändras skall ställas mot en kostnad på 60 till 70 miljoner kronor – initialt!
Bild: REBECKA KVINT/ARKIV RENEN. Det eventuella kulturhist­oriska värdet av det som skall bevaras och även förändras skall ställas mot en kostnad på 60 till 70 miljoner kronor – initialt!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden