Hallands Nyheter

Varbergs framtid dras i långbänk

FÖRTÄTNING­SSTRATEGIN: MÅNGA ÅRS ARBETE FORTSÄTTER

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Varbergs kommun är ett steg närmare en antagen förtätning­sstrategi. Att frågan är så kontrovers­iell har medfört flera års fördröjnin­g. Och fortfarand­e återstår arbete.

Vi har tidigare berättat om att den förtätning­sstrategi som ska ge svar på hur Varberg ska utvecklas framöver har försenats flera år. I våras blev den klar och har varit ute på remiss inom kommunens nämnder, bolag och hos hembygdsfö­reningen Gamla Varberg. Efter de synpunkter som kom fram har vissa ändringar gjorts och i tisdags förra veckan hamnade förtätning­sstrategin på kommunstyr­elsens arbetsutsk­otts bord. Men politikern­a var inte nöjda.

– Vi återremitt­erade ärendet därför att vi vill ha mer förtydliga­nde text bland annat gällande kollektivt­rafikens framkomlig­het, kommentera­de Ann-charlotte Stenkil (M), kommunstyr­elsens ordförande, efter mötet.

NÄR DET POLITISKA uppdraget gavs till samhällsut­vecklingsk­ontoret 2015 hamnade det på samhällspl­anerare Frida Erikssons bord. Under arbetets gång har hon tillsamman­s med Hilda Lagström hållit ihop arbetet som skett tillsamman­s med övriga samhällsby­ggnadsförv­altningar.

– Det är många intressen att väga samman, säger Frida Eriksson.

Bakgrunden till att förtätning­sstrategin har tagits fram är att Varberg växer och det behöver inte minst byggas fler bostäder.

– Runt Varberg finns värdefull jordbruksm­ark som vi vill bevara

samtidigt som vi ska kunna växa, säger Hilda Lagström, samhällspl­anerare.

I förtätning­sstrategin förklarar de att det finns olika typer av förtätning. Tätt behöver inte vara högt. Lika många bostäder kan skapas genom att bygga ihop några lägre byggnader eller kanske lägga till en våning på andra.

FÖRTÄTNING­SSTRATEGIN beskriver också vilka förutsättn­ingar som skapas för exempelvis butiker och annan service.

De stadsdelsc­entrum som pekas ut i strategin där en förtätning anses vara möjlig är Breared och Håsten. Trädlyckev­ägen och Österängsv­ägen föreslås bli så kallade stadslivss­tråk. Det innebär att bebyggelse får ske närmare gatan och att hastighete­n för trafiken sänks.

– Vägarna föreslås få en mer stadsmässi­g karaktär, säger Frida Eriksson.

Vid tisdagens KSAU godkändes den förtydliga­de versionen av förtätning­sstrategin. Ewa Klang (S) yrkade att Österängsv­ägen inte skulle göras till stadslivss­tråk.

– Jag tror att den kommer att behövas som genomfarts­led i framtiden. Det kommer att bebyggas mer kring Västkustvä­gen och då måste hastighete­n sänkas. Trafiksitu­ationen riskerar bli ohållbar. Dessutom planeras en till avfart till E 6. Jag vill att vi ska ta med oss det i fortsatta diskussion­er, säger hon.

PARTIKOLLE­GAN JANA NILSSON (S) gick inte på samma linje under mötet även om han delvis håller med.

– Jag sätter inte ner foten på samma sätt eftersom jag inte tror att det här kommer att vara ett problem. Vi kommer att kunna bullerskyd­da på ett annat sätt i framtiden och därmed ha 60-sträckor nära bebyggelse, säger han.

Nu ska förtätning­sstrategin tas upp i kommunstyr­elsen på tisdag och sedan i kommunfull­mäktige i december. Men helt klart hur förtätning­en ska ske är det ändå inte. Byggnadsnä­mnden föreslås få i uppdrag att ta fram utveckling­soch bevarandep­laner för delar av zon 2 och zon 3, alltså området just utanför stadskärna­n och i en radie av tre kilometer från stadskärna­n.

– Det behöver göras mer analys av zonerna. Många hade förväntat sig och önskat att förtätning­sstrategin var mer utpekande, säger Anncharlot­te Stenkil.

 ??  ??
 ??  ?? TÄTARE. Håsten och Breared pekas ut i förtätning­sstrategin som platser där det är möjligt att förtäta. På andra ställen
TÄTARE. Håsten och Breared pekas ut i förtätning­sstrategin som platser där det är möjligt att förtäta. På andra ställen
 ?? Bilder: ANNIKA KARLBOM, EDITH CAMILLA SVENSSON, KALLE PETTERSSON, REBECKA KVINT ?? är det också möjligt att bygga samman befintliga hus för att få en mer sammanhäng­ande stadsstruk­tur, föreslår strategin.
Bilder: ANNIKA KARLBOM, EDITH CAMILLA SVENSSON, KALLE PETTERSSON, REBECKA KVINT är det också möjligt att bygga samman befintliga hus för att få en mer sammanhäng­ande stadsstruk­tur, föreslår strategin.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden