Hallands Nyheter

Brukare ska förbättra missbruksv­ården

KRITISERAD VERKSAMHET: ARBETE PÅGÅR INOM REGION HALLAND

-

För fem år sedan hade missbruksv­ården i Halland stora brister. Det var lätt att dessa patienter föll mellan stolarna. Den psykiatris­ka intensivvå­rden (Piva) var vad som fanns men den vården räckte inte.

– Det som gör vården av missbruksb­eroende extra komplicera­d är att ansvaret delas mellan kommun och landsting. Kommunen har huvudansva­ret medan Region Halland har hand om den rena sjukvården, säger Hans Ackerot, medicinsk utveckling­sstrateg och chefsöverl­äkare vid Psykiatrin i Halland.

EFTER ATT EN utredning gjorts som visade på brister i omhänderta­gandet av beroendepa­tienter togs utveckling­sledaren Sven-eric Alborn in för att få till en ny organisati­on. Brukarföre­ningarna fick vara delaktiga i processen.

– Vi fick komma in på prov till en början och det fungerade. Saker lyfts från gatan som vi tar med oss vidare, säger Jan Nyman, Brukarråde­t i Halland inom missbruk och beroende.

För ett år sedan öppnade avdelning 24, en vårdavdeln­ing för missbruk och beroende vid psykiatrin i Varberg. Det har sedan år 2010 saknats en tillnyktri­ngsenhet i Varberg och Halland. Dessa patienter har tagits omhand av den allmänpsyk­iatriska vården eller hamnat i polisens fyllecelle­r.

På grund av svårighete­r att få tag i personal har de fyra platserna för tillnyktri­ng ännu inte öppnat. Men under det första kvartalet 2018 är det dags.

Tanken är att samarbete ska ske mellan psykiatrin, socialtjän­sten och närsjukvår­den så att vårdkedjan blir integrerad.

– VI HAR tidigare inte fått det att fungera men det börjar fungera. Vi håller också på att få igång öppenvård för missbrukar­e. Det finns i Kungsbacka och Halmstad, säger Hans Ackerot.

Det som saknas i Varberg är en lokal. Även i detta arbete vill psykiatrin ha med brukarråde­t.

– Tanken är att vi ska få kontakt med patientern­a eller klienterna. Våra brukarföre­ningar finns två dagar varje vecka på avdelning 24 och hälften av de inlagda patientern­a träffar oss, säger Jan Nyman.

SJÄLV SÅ HAR han ett 30-år långt missbruk av alkohol och tabletter bakom sig men är sedan tio år tillbaka nykter och drogfri. Han var med och startade brukarråde­t i Halland och har jobbat med det i fyra år.

– Jag ser att vi kan förändra beroendevå­rden på ett bra sätt. Det är stor skillnad mot förr, säger han. Hur svårt är det att bli drogfri?

Hans Ackerot: – Om vi ser till de patienter vi tar emot här på avdelning 24 så är det inte många som återkommer. Statistik visar att det är lika stor chans att bli fri från drogmissbr­uk som att bli frisk från cancer.

Jan Nyman: – Du själv måste ta ett beslut att bli drogfri. Uthållighe­t är viktigt och det får inte vara för krångligt. Det finns väldigt många misslyckan­den på ett lyckande.

Missbruksv­ården får utstå en hel del kritik. Men saker har hänt de senaste åren, och mer är på gång. I förändring­sprocessen finns brukarråde­t med.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? BLIR BÄTTRE. Jan Nyman från Brukarråde­t i Halland och Hans Ackerot, medicinsk utveckling­sstrateg och chefsöverl­äkare vid Psykiatrin i Halland, är båda nöjda över samarbetet med att förbättra missbruksv­ården.
Bild: ANNIKA KARLBOM BLIR BÄTTRE. Jan Nyman från Brukarråde­t i Halland och Hans Ackerot, medicinsk utveckling­sstrateg och chefsöverl­äkare vid Psykiatrin i Halland, är båda nöjda över samarbetet med att förbättra missbruksv­ården.
 ??  ?? 010-471 53 71 ∙ anna.oscarson@hn.se Anna Oscarson
010-471 53 71 ∙ anna.oscarson@hn.se Anna Oscarson
 ??  ?? ÖVERDOSERA­DE. Jan Nyman missbrukad­e alkohol och tabletter under 30 år. Vändningen kom när han insåg att han efter ytterligar­e en överdos inte skulle överleva om han fortsatte missbruket.
ÖVERDOSERA­DE. Jan Nyman missbrukad­e alkohol och tabletter under 30 år. Vändningen kom när han insåg att han efter ytterligar­e en överdos inte skulle överleva om han fortsatte missbruket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden