Hallands Nyheter

Nätverkar för manliga förskollär­are

- JONNA NILSSON jonna.nilsson@hn.se

Misstänksa­mheten mot män i förskolan gör att de alltid måste tänka ett steg längre, menar Oscar Norberg.

”Hur kan det här uppfattas utifrån?” frågar sig förskollär­aren Oscar Norberg när han läser en saga, eller tröstar ett gråtande barn i knät.

Han gör samma jobb som sina kvinnliga kollegor - identiskt, förklarar han - men måste alltid tänka ett steg längre.

– Det finns en annan typ av fördomar mot män i förskolan, menar 38-åringen som diskuterad­e ämnet i P4 Halland för någon vecka sedan.

UNDER SIN TID som student på Halmstad Högskola startade Oscar ett nätverk för manliga elever på förskollär­arprogramm­et. Där ses de och diskuterar den oro och misstänksa­mhet de möts av när de kommer ut i praktiken.

– Det finns exempel där föräldrar tagit bort sina barn från förskolan om det jobbat en man där, berättar Oscar.

– Det finns också situatione­r där man inte fått byta blöja för att man är man.

Oscar är sedan sommaren nyutexamin­erad och verksam förskollär­are, något han drömt om sedan studenten 1999.

– Men jag vågade inte söka då, trots att jag ville. I stället började jag läsa till gymnasielä­rare.

90-talet var inte så attraktivt för manliga förskollär­are, förklarar han. Det var mycket medial uppmärksam­het kring övergrepp i förskolan, och en livlig debatt om huruvida män skulle få vara i förskolan över huvud taget.

Även om situatione­n är bättre i dag lever många fördomar kvar, menar Oscar. Det gör att han till exempel alltid är först fram till föräldrarn­a när de hämtar sina barn.

– Det har varit viktigt för mig att snabbt vara framme och hälsa och berätta vem jag är, så att de inte hinner börja få de här tankarna.

ENLIGT SKOLVERKET­S STATISTIK från 2016 är fyra procent av förskollär­arna i Sverige män, en i stort sett oförändrad siffra de senaste tio åren. Mindre än tio procent av de antagna till förskollär­arutbildni­ngen är män, och det är också en större andel män som väljer att hoppa av studierna i förtid.

– Man har fått en stämpel innan någon lärt känna en, vilket kan vara en av anledninga­rna att killar väljer att hoppa av utbildning­en, tror Oscar Norberg.

Han hoppas att politiker ska arbeta för att öka statusen för yrket för att locka fler män.

– Det behövs jämlikhet i alla yrkeskårer. Det behöver inte nödvändigt­vis vara 50/50, men det kanske finns de barn som inte har en manlig förebild hemma, och kan få det genom förskolan. Det är också viktigt för arbetslage­t med olika infallsvin­klar.

”Det behövs jämlikhet i alla yrkeskårer. Det behöver inte nödvändigt­vis vara 50/50, men det kanske finns de barn som inte har en manlig förebild hemma, och kan få det genom förskolan. Det är också viktigt för arbetslage­t med olika infallsvin­klar”

OSCAR NORBERG

 ?? Bild: PRIVAT ?? DRÖMJOBB. Men misstänksa­mhet mot män i förskolan gör att många killar aldrig vågar söka, tror Oscar Norberg.
Bild: PRIVAT DRÖMJOBB. Men misstänksa­mhet mot män i förskolan gör att många killar aldrig vågar söka, tror Oscar Norberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden