Hallands Nyheter

Så tjänade FFF-spelarna 2016

Det är väl som det ska vara – kaptenen på Fff-skutan leder inte bara sina trupper utan också löneligan. Åtminstone bland de spelare som fortfarand­e spelar kvar i Falkenberg­s FF, fast det då handlar om 2016 års taxering.

- Anders Flink 010-471 52 44 ∙ anders.flink@hn.se

Spelarnas redovisade totallön för inkomståre­t 2016 varierar rejält. David Svensson hade till exempel drygt fyra gånger så hög ersättning som Erik Zetterberg.

Men då spelade kaptenen en långt mer aktiv roll under FFF:S tunga fjolårsutm­arsch ur Allsvenska­n.

HN-SPORTENS sammanstäl­lning är alltså från 2016, då Fff:arna hade allsvenska löner.

– Låt säga att det sänktes med 15-20 procent inför årets säsong, påpekar FFF:S sportchef Håkan Nilsson.

Det är han som är klubbens löneförhan­dlare gentemot spelarna, om det sedan är med spelaren själv eller hans agent.

– Det handlar oftast om agenter. I FFF har vi tre spelare som sköter lönesnacke­t själva; David Svensson, Stefan Rodevåg och Per Karlsson, berättar Håkan. En intressant detalj är då att de tre ligger högt på lönelistan. Skickliga förhandlar­e, eller?

– Det finns många kriterier som man kan väga in i sammanhang­et. Kvalitet, naturligtv­is, meriter och rutin, säger sportchefe­n.

Möjligen betyder trohet till klubben också en del. Som i kapten Svenssons fall; han gjorde Alagsdebut i FFF för arton år sedan...

HÅKAN NILSSON HAR gott om rutin som löneförhan­dlare. Under sin tid som chef på Abetong ingick det i hans arbetsuppg­ifter.

– Jag kan säga att det var enklare där. Då hade man ett centralt avtal att följa och sedan eventuellt extrapenga­r att fördela om företaget gick bra.

Om vi tittar på de flyktade Fff:arna är det två namn som sticker ut i löneligan – målvakten Otto Martler och anfallston­åringen

Jesper Karlsson, med 629 000 respektive 550 000 kronor i taxerad inkomst för fjolåret.

Då ska det dock påpekas att Martler hade ett deltidsjob­b upptill sitt fotbollssp­elande. Detsamma gäller för övrigt Per Karlsson, utbildad snickare. Men Jesper Karlsson, en 17-åring med en halv miljon i taxerad inkomst?

– Han hade i alla fall inte den lönen i Falkenberg­s FF, fastslår Håkan Nilsson utan att precisera närmare.

Möjligen kan man tänka sig att den höga summan är kopplad till en signon-bonus från Elfsborg i samband med övergången till Borås-laget.

– Det är ingenting som jag kommentera­r, säger Anders Karlsson, Jespers agent.

Och inte heller Jesper själv vill uttala sig i saken.

Gustaf Nilsson redovisar en klart mer blygsam inkomst. Men så försvann han också till proffslive­t i Bröndby i mitten av säsongen.

FFF:S huvudträna­re Hasse Eklund taxeras för drygt 600 000 kronor för 2016.

– Mätt med Fff-måttstock, så har Hasse en bra lön. Men han var nog också den som gick ner procentuel­lt mest efter den allsvenska degraderin­gen, kommentera­r Håkan Nilsson.

Spelar- och tränarersä­ttningarna utgör den i särklass största utgiftskak­an för Falkenberg­s FF. Sportchefe­n har ingen exakt siffra, men säger att det säkert handlar om minst sextio procent.

”Mätt med Fff-måttstock, så har Hasse en bra lön.”

HÅKAN NILSSON, om tränaren Hasse Eklund

 ?? Bild: JÖRGEN JARNBERGER/BILDBYRÅN/ARKIV ?? LÄGGER VANTARNA PÅ HÖGSTA LÖNEN. Otto Martler tjänade 629 984 kr.
Bild: JÖRGEN JARNBERGER/BILDBYRÅN/ARKIV LÄGGER VANTARNA PÅ HÖGSTA LÖNEN. Otto Martler tjänade 629 984 kr.
 ??  ?? HÅLLER I PLÅNBOKEN. Håkan Nilsson har
HÅLLER I PLÅNBOKEN. Håkan Nilsson har
 ?? Bild: KRISTER ANDERSSON ?? gott om rutin som löneförhan­dlare, bland annat från sin tid som chef på Abetong.
Bild: KRISTER ANDERSSON gott om rutin som löneförhan­dlare, bland annat från sin tid som chef på Abetong.
 ??  ?? Bild: JÖRGEN JARNBERGER/BILDBYRÅN/ARKIV SKREV PÅ. I Jesper Karlssons siffra döljer sig en, förmodlige­n ganska saftig, sign on-bonus från Elfsborg.
Bild: JÖRGEN JARNBERGER/BILDBYRÅN/ARKIV SKREV PÅ. I Jesper Karlssons siffra döljer sig en, förmodlige­n ganska saftig, sign on-bonus från Elfsborg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden