Hallands Nyheter

Afghanska barn får berätta

- MATS JOHNSON

Legender om vargar, till exempel kashmirvar­gen som går på två ben och skrämmer vettet ur alla. Inte så värst mycket till yttre handling, utom på slutet då dramatiken stegras obarmhärti­gt. En övertygand­e socialreal­ism som ger filmen en dokumentär prägel.

Wolf and sheep får oss att reflektera över tillvaron, att konstatera att i Sverige har vi det väldigt bra.

Spelplatse­n är en fattig bergsby, där tiden tycks ha stått still i hundra år, någonstans i Afghanista­n.

KVINNLIGA regissören Shahrbanoo Sadat, född i Teheran 1990, väljer att berätta ur barnens perspektiv. Dagarna består av lek, bus, låtsaskrig med slangbello­r och att valla de får och getter som utgör byns försörjnin­g. Vargarna är ett ständigt hot. Ett annat hot är de beväpnade män som sägs vara i antågande.

Barnen i filmen har uppenbarli­gen aldrig sett en filmkamera tidigare. Detta är inte agerande/högläsning ur ett manus utan något annat, äkta. När två flickor diskuterar om deras kompis var sex eller nio år när hon blev bortgift med en medelålder­s man är det inte fiktion, utan på riktigt, och smärtsamt.

I Wolf and sheep finns det tydliga ekon från den iranske mästerregi­ssören Abbas Kiarostami.

DRAMA

WOLF AND SHEEP Regi: Shahrbanoo Sadat, Frankrike, 2016

WOLF AND SHEEP är en antropolog­isk film, och en typisk festivalfi­lm, som visades på årets filmfestiv­al i Göteborg. Då var publikintr­esset på topp, men så kommer det inte att vara när filmen går upp på den ordinarie repertoare­n. Lite synd för den unga regissören Sadat är megabegåva­d.

 ??  ?? MEGABEGÅVA­T. Sadats film är en ögonöppnar­e.
MEGABEGÅVA­T. Sadats film är en ögonöppnar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden