Hallands Nyheter

Undersköte­rskor kan få yrkeslegit­imation

- ANNA LENA WALLSTRÖM/TT

Landets största yrkesgrupp, undersköte­rskorna, kan få yrkeslegit­imation inom en nära framtid. – Personalen är ryggraden i den svenska hälso- och sjukvården och omsorgen. En reglering kan bli en kvalitetss­tämpel, säger socialmini­ster Annika Strandhäll (S).

Regeringen tillsätter en utredning som ska se över regleringe­n av undersköte­rskeyrket, i form av legitimati­on eller skyddad yrkestitel.

Förhoppnin­gen är att regleringe­n ska få fler att vilja bli undersjuks­köterskor samt att utbildning­en ska bli enhetlig.

– Den välfärd som vi har bärs upp av de hundratals människor som jobbar på våra äldreboend­en, vårdcentra­ler och andra platser. De är många och de behöver ha rätt utbildning, sade finansmini­ster Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

Undersköte­rska i kommunal vård och omsorg – i hemtjänst och på boenden – är landets största yrkesgrupp med närmare 138 000 anställda. Totalt finns drygt 180 000 undersköte­rskor på arbetsmark­naden.

Normen är att en undersköte­rska ska ha gått gymnasiesk­olans vård- och omsorgspro­gram, eller motsvarand­e.

I VÅRAS LADES förslaget om legitimati­on fram i ett betänkande om äldreomsor­gen. Regeringen­s utredare, Susanne Rolfner Suvanto, påpekade att omkring fyra av tio undersköte­rskor i den kommunala äldreomsor­gen saknade utbildning för yrket 2015. En legitimati­on skulle, precis som för andra reglerade yrken, garantera en viss Utredninge­n ska bland annat:

* Beskriva undersköte­rskeyrkets innebörd och roll.

* Föreslå en reglering för yrkesgrupp­en.

* Förtydliga vilken kompetens som ska krävas för en undersköte­rska.

* Lämna de lag-, författnin­g-, och förordning­sförslag som behövs.

* Se över hur förslagen påverkar kompetensf­örsörjning och rekryterin­g. kompetens och därmed gagna patientsäk­erheten.

Socialmini­stern vill inte svara på när en eventuell legitimati­on kan vara verklighet, men tycker att utredarens förslag om senast 2025 är rimligt.

Sveriges Kommuner och Landsting gör tummen upp för en reglering, gärna i form av en skyddad yrkestitel.

– Undersköte­rskorna är en viktig yrkesgrupp och vi behöver förtydliga dess yrkesroll, säger avdelnings­chef Agneta Jöhnk.

Hon välkomnar också en översyn av vårdutbild­ningarna inom yrkesvux. Till skillnad från vård- och omsorgspro­grammet i ungdomsgym­nasiet så spretar de i innehåll, säger hon.

– På yrkesvux kan vårdutbild­ningarna se väldigt olika ut. Får vi en enhetlig utbildning så vet vi att kompetensn­ivån är densamma i hela landet.

på akuten på Södersjukh­uset.

UNDERSKÖTE­RSKORNAS fack Kommunal är också nöjt:

”Dagens besked är ett kvitto på undersköte­rskors kompetens och stora betydelse för kvaliteten i den svenska omsorgen och vården”, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin i ett pressmedde­lande.

Utredninge­n ska redovisas i april 2019.

 ?? Bild: LEIF R JANSSON/TT ?? KAN FÅ LEGITIMATI­ON. En undersköte­rska
Bild: LEIF R JANSSON/TT KAN FÅ LEGITIMATI­ON. En undersköte­rska

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden