Hallands Nyheter

Regeringen vill behålla svensk Irakstyrka

- MARIA DAVIDSSON/TT PETER WALLBERG/TT

Regeringen vill att den svenska insatsstyr­kan i Irak blir kvar, trots det osäkra läget. Men Sverige måste ha beredskap att snabbt avbryta och dra sig hem, anser en försvarsex­pert.

Sverige har i dag knappt 70 soldater på plats i Arbil i norra Irak som utbildar kurdiska peshmergas­oldater. I nästa vecka ska regeringen lägga en propositio­n om huruvida mandatet ska förlängas nästa år.

Den uppblossad­e konflikten mellan kurderna i norra Irak och den irakiska regeringen i Bagdad komplicera­r läget.

De svenska soldaterna­s säkerhet är en viktig faktor när regeringen bedömt om styrkan ska vara kvar.

– Daesh (IS) framfart i Irak och andra delar av regionen under många år har varit betydligt värre när det gäller säkerheten, än en eventuell militär konflikt mellan Bagdad och Arbil, som vi just nu ser inte kommer att hända, säger UD:S kabinettss­ekreterare Annika Söder.

ANDRA FAKTORER SOM vägs in i beslutet är hur andra länder i den internatio­nella koalitione­n ställer sig till fortsatt uppdrag och att Iraks regering vill att koalitione­n ska vara kvar i landet.

Robert Egnell, professor vid Försvarshö­gskolan, anser att hela grundidén med insatsen försvinner om de peshmergas­oldater som utbildas börjar strida mot den federala regeringen i Bagdad.

– Det vore en ganska allvarlig signal att avbryta insatsen omedelbart nu, men man måste ha beredskap att väldigt snabbt avbryta den och dra sig hem, säger Egnell. – Det vore väldigt olyckligt att bli indragen i en sådan konflikt.

BEHOVET AV ATT utbilda peshmergaf­örband minskar i takt med att IS håller på att besegras på marken i Irak och Syrien. Men insatsen bör ändå finnas kvar tills kampen mot IS är avslutad, anser Egnell.

Den internatio­nella koalitione­n har bjudits in av den irakiska regeringen för att bekämpa IS. När det hotet nu minskar kommer gamla spänningar upp till ytan som riskerar stabilitet­en i landet. Därför tycker Robert Egnell att koalitione­ns uppdrag skulle kunna övergå till en mer stabiliser­ande funktion för att stödja återuppbyg­gnaden.

– Det skulle kunna bidra till att hålla locket på, för det finns så många spänningar som riskerar att explodera. På så sätt kan det vara klokt att trots allt finnas kvar i regionen, säger han.

INTE HELLER OPPOSITION­EN anser att det finns skäl att avbryta insatsen i Irak nu.

– Vi tycker att det är bra om Sverige kan fortsätta att bidra i kampen mot Daesh (IS) i Irak. Samtidigt är det viktigt att säkerheten för de svenska soldaterna kan upprätthål­las och att Sverige inte tvingas välja sida i den här konflikten, säger Moderatern­as utrikespol­itiska talesperso­n Karin Enström.

Liberalern­as försvarspo­litiske talesperso­n Allan Widman betonar att den snabba händelseut­vecklingen måste följas noga.

– Så länge vi kan garantera säkerheten för svensk personal så är bedömninge­n att vi gör nytta. Jag ser inga skäl för att avbryta insatsen, säger han.

 ?? Bild: REGERINGSK­ANSLIET ?? BLIR KVAR. Statsminis­ter Stefan Löfven på besök hos den svenska styrkan i Irak för ett år sedan. Nu har regeringen beslutat att fortsätta insatsen.
Bild: REGERINGSK­ANSLIET BLIR KVAR. Statsminis­ter Stefan Löfven på besök hos den svenska styrkan i Irak för ett år sedan. Nu har regeringen beslutat att fortsätta insatsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden