Hallands Nyheter

Ett enat EU säger nej till Theresa May

- WIKTOR NUMMELIN/TT JOAKIM GOKSÖR/TT

Bara ett mirakel kan få EU att låta Storbritan­nien redan nu förhandla om nästa fas i förhandlin­garna om brexit. Visa pengarna, lyder budet från ett enat EU.

På väg in till torsdagens Eu-toppmöte i Bryssel märks tydligt att inte ens premiärmin­ister Theresa May tror att hennes Storbritan­nien redan ska få börja förhandla om framtida handel med EU.

Nu handlar det i stället om att skapa ”en ambitiös plan för de kommande veckorna”.

– Jag vill bland annat se en skyndsam lösning vad gäller medborgarn­as rättighete­r, säger May i Bryssel.

Ingen räknar med något genombrott under Mays korta brexitgeno­mgång som planerats in till torsdagens arbetsmidd­ag.

– Det är att tro på mirakel, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S).

EU OCH STORBRITAN­NIEN har förhandlat på allvar sedan i somras, utan att komma tillräckli­gt långt i det som kallas ”skilsmässo­delen” – om rättighete­r för Eu-medborgare i Storbritan­nien (och vice versa), gränsfrågo­rna på Irland och den ekonomiska uppgörelse­n.

Från brittiskt håll har fortfarand­e för lite sagts om hur mycket de kan tänka sig att betala och för vad.

– Storbritan­nien måste visa större beredskap för att se till att göra rätt för sig med de åtaganden som är gjorda redan. Det kräver mer betalning helt enkelt, säger Stefan Löfven. Men rent egoistiskt: vore det inte bättre för Sverige att få i gång en framtidsdi­skussion redan nu?

– Nej. Vi vill ha en pragmatisk och bra lösning naturligtv­is med Storbritan­nien när detta är över, men det absolut viktigaste för oss är EU-27 (de kvarvarand­e Eu-länderna). Vi måste ha tillräckli­gt bra framsteg i fas ett innan vi går in i fas två, säger Löfven.

ÄVEN OM FLERA Eu-länder gärna hade sett en viss öppning för Storbritan­nien är budskapet utåt tydligt. Så gott som samtliga stats- och regeringsc­hefer betonar att britterna måste göra mer.

– Naturligtv­is är vi lite frustrerad­e över framstegen, konstatera­r Finlands statsminis­ter Juha Sipilä.

Vad som i stället kommer att ske är att EU:S chefsförha­ndlare Michel Barnier ges i uppdrag att internt ändå börja förbereda nästa steg i förhandlin­garna, så att allt kan dras i gång så fort som möjligt, om bara tillräckli­ga framsteg gjorts i tid till Eu-ledarnas nästa ordinarie toppmöte, i mitten av december.

UTÖVER BREXIT diskuterar toppmötet bland annat handel, digitala frågor, utrikespol­itik och försvarssa­marbete. Och så den ständiga migrations­problemati­ken, där dock ingen väntar sig någon uppgörelse förrän tidigast i vår om hur Eu-länderna framöver ska ta emot asylsökand­e. Stefan Löfven trycker dock på. – Alla länder måste bidra. Det är ingen tvekan om det, säger statsminis­tern.

”Storbritan­nien måste visa större beredskap för att se till att göra rätt för sig.” STEFAN LÖFVEN (S) Sveriges statsminis­ter

 ?? Bild: GEERT VANDEN WIJNGAERT ?? MÖTER MOTSTÅND. Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May hoppas fortfarand­e få i gång fas två i brexitförh­andlingarn­a. Men ett enat EU säger nej.
Bild: GEERT VANDEN WIJNGAERT MÖTER MOTSTÅND. Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May hoppas fortfarand­e få i gång fas två i brexitförh­andlingarn­a. Men ett enat EU säger nej.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden