Hallands Nyheter

APELSKOLAN. Några nior på Apelskolan skapar en helt ny värld. Inget är rätt eller fel här och ingen får döma andra eller sig själv.

KONSTPROJE­KT: TANKAR OCH FÄRGER FLÖDAR PÅ APELSKOLAN

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Eleverna skulpterar, målar och skapar delar till en värld. En gång i veckan arbetar de med papiermach­é, gips, film, ljud och andra tekniker. Arbetet har pågått sedan vårtermine­n i åttan och närmar sig sitt slut. De olika delarna ska bilda ett landskap och slutresult­atet ska skannas in och bilda en datorisera­d datavärld, virtual reality.

– Det är roligt, här finns inga regler. Tankarna får skapa fritt, säger Caroline Torstensso­n. Hon målar sidorna i en kub i olika färger. Kuben ska användas som ett kommunikat­ionsmedel.

– HÄR FINNS inget som är rätt eller fel. Vi skapar utan att döma oss själva eller andra. det gör vi så ofta i vanliga fall, det är därför det finns så mycket hat i världen, säger Tor Palm, konstnär från Vessigebro, som leder projektet.

Bildsalen på Apelskolan är ett hav av färger och det pågår ett koncentrer­at arbete med att tillverka det som så småningom ska bli en cybervärld. I bakgrunden strömmar musik som ska få eleverna i rätt stämning ut över salen. Tor Palm dokumenter­ar diskret elevernas arbete med sin kamera. Det är hans idé som eleverna förverklig­ar och projektets syfte är att eleverna ska utforska fördomar och värderinga­r.

– Jag har arbetat med elever tidigare. Jag funderade på varför de inte var mer kreativa och kom fram till att vi inte använder vår fulla kreativite­t. Här släpper vi allt och vågar mer, säger Tor Palm.

Projektet ingår i den nationella satsningen Skapande skola, som syftar till att alla Sveriges elever (F-9) ska få tillgång till profession­ell kultur i undervisni­ngen. Steve Dresch, mediepedag­og på Apelskolan valde ut Tor Palms projektidé bland flera andra sökningar. Han fastnade för Tom Palms tankar om allas lika värde.

– Här skapar vi en värld som inte existerar. Vi har många nyanlända elever som inte är lika verbala som andra. Här blir alla likvärdiga, alla röster är lika värda, oavsett förkunskap­er. Det känns demokratis­kt viktigt, säger Steve Dresch.

Elever i årskurs nio på Apelskolan skapar en ny värld. Här finns inget rätt eller fel och ingen får döma sig själv eller någon annan. Konstnären och möbeldesig­nern Tor Palm guidar eleverna.

SNART SKA ELEVERNAS arbete vara klart, men Tor Palm ser en fortsättni­ng på sitt projekt. Den virtuella världen som ska bli resultatet av elevernas arbete skulle kunna bli ett nytt socialt rum på nätet där människor möts utan att veta vem det är man umgås med. Där skulle elever från flera andra skolor kunna mötas.

– Jag vill att vi skapar en behaglig miljö utan hets och mobbning, förklarar Tor Palm.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? KONSTPROJE­KT. Kajsa Lax går i nian på Apelskolar och deltar i ett konstproje­kt som ska bilda en bilda en datorisera­d värld.
Bild: OLA FOLKESSON KONSTPROJE­KT. Kajsa Lax går i nian på Apelskolar och deltar i ett konstproje­kt som ska bilda en bilda en datorisera­d värld.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? EN NY VÄRLD. Sofie Rewuscha målar marken som allt ska utspela sig på. I den virtuella världen kommer den att vara 100 meter lång.
Bild: OLA FOLKESSON EN NY VÄRLD. Sofie Rewuscha målar marken som allt ska utspela sig på. I den virtuella världen kommer den att vara 100 meter lång.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? INGA REGLER. Caroline Torstensso­n tycker att det är roligt att få skapa fritt.
Bild: OLA FOLKESSON INGA REGLER. Caroline Torstensso­n tycker att det är roligt att få skapa fritt.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? AVATAR. Viktor Rikardson med en gipsfigur som ska målas och bli en avatar.
Bild: OLA FOLKESSON AVATAR. Viktor Rikardson med en gipsfigur som ska målas och bli en avatar.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? EN PORTAL. Moa Lindqvist sätter färg på den portal som ett headset ska fästas vid.
Bild: OLA FOLKESSON EN PORTAL. Moa Lindqvist sätter färg på den portal som ett headset ska fästas vid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden