Hallands Nyheter

Den känsliga frågan om hur Varberg ska förtätas behandlade­s av kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott.

- SIMON CARLSSON 010-471 53 27 simon.carlsson@hn.se

Antalet hemlösa i Varbergs kommun ligger stadigt kvar på samma nivå som tidigare. I den årliga mätningen anses 155 personer vara hemlösa.

Socialförv­altningen genomför varje år en mätning av hemlöshete­n i Varbergs kommun. I år gjordes mätningen under vecka 14, i början av april.

RESULTATET VISAR ATT det varken blir bättre eller sämre i kommunen. 155 personer, som är folkbokför­da i Varberg, anses vara hemlösa, inklusive de som har så kallade sociala kontrakt. Det är en person mindre än under 2016. Rapporten räknar inte med eventuella Eu-migranter.

När det gäller specifika boendesitu­ationer var det endast en person som uppgav att hen bodde i offentliga utrymmen. En person sade sig bo på camping eller i husvagn.

Socialstyr­elsen definierar hemlösa i fyra olika kategorier där den mesta akuta formen heter just ”akut hemlöshet”. Med akut hemlöshet menas både personer som bor på akutboende­n men också de som spenderar nätterna i trappuppgå­ngar och utomhus. I Varberg finns det 24 akut hemlösa enligt socialförv­altningens statistik, det är en person mer än förra året.

NÄR DET GÄLLER specifika boendesitu­ationer var det endast en person som uppgav att hen bodde i offentliga utrymmen. En person sade sig bo på camping eller i husvagn. Båda dessa personer har erbjudits plats på vandrarhem­sboende.

SOCIALFÖRV­ALTNINGEN tittar också på möjliga orsaker till att personerna blivit hemlösa. Den vanligaste orsaken är att man inte accepteras på den ordinarie bostadsmar­knaden, exempelvis för att det finns betalnings­anmärkning­ar. Den siffran ökar också sett över de tre senaste åren. Andra anledninga­r är missbruk, psykisk ohälsa, skilsmässo­r och arbetslösh­et.

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? INGENSTANS ATT BO. Antalet hemlösa håller sig relativt konstant i Varberg.
Bild: TT/ARKIV INGENSTANS ATT BO. Antalet hemlösa håller sig relativt konstant i Varberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden