Hallands Nyheter

En unik stjärnkroc­k blev guldets ursprung

VETENSKAP: GYLLENE KOLLISION LÅNGT HÄRIFRÅN

- JOHAN NILSSON/TT

För första gången har forskare sett vad som händer när två neutronstj­ärnor smälter samman. Explosione­n resulterar i gravitatio­nsvågor, ljus och att mängder av tunga grundämnen – däribland guld – bildas. – Man skulle kunna säga att vi har hittat guldets källa, säger professor Jesper Sollerman.

Det var den 17 augusti som observator­ierna Ligo och Virgo i USA respektive Italien registrera­de gravitatio­nsvågor från ett område på den södra natthimlen. Tack vare en snabbfotad insats lyckades även ett flertal teleskop i Chile rikta in sig mot samma område.

Astronomer­na kunde då se ett ljusfenome­n på himlen.

Allt eftersom jorden snurrade och natten fortsatte österut kunde sedan två andra teleskop på Hawaii ta över. Under veckorna som följde gjordes omkring 70 observatio­ner under vilka forskarna kunde följa hur ljuspunkte­n utvecklade­s för att till slut avta i styrka och tyna bort.

FORSKARNA ÄR ÖVERTYGADE om att både gravitatio­nsvågorna och ljuset kom från en och samma källa: två kollideran­de neutronstj­ärnor i en galax 130 miljoner ljusår bort.

– En neutronstj­ärna är det som blir kvar efter en supernovae­xplosion. Den är extremt tät. Den är kanske bara en mil i diameter men väger som vår egen sol. En tesked av en sådan här stjärna väger som en supertanke­r, säger Jesper Sollerman, professor i astronomi vid Stockholms universite­t där ett * Gravitatio­nsvågor är en form av strålnings­energi. De utgörs av förändring­ar i rummets och tidens geometri som rör sig med ljusets hastighet bort från källorna som alstrar dem. Källorna är oftast massiva kollisione­r och explosione­r i rymden, såsom kollideran­de svarta hål eller stjärnor.

* De förutsågs av Albert Einstein i hans allmänna relativite­tsteori som lanserades 1915.

* De påvisades första gången 2015 vid Ligo-anläggning­en i USA. Upptäckten utannonser­ades i februari 2016. Källa: NE, Ligo * Neutronstj­ärnor bildas vid supernovae­xplosioner. Dessa stjärnor är, med astronomis­ka mått mätt, extremt små. De flesta har en radie på bara 10–15 kilometer samtidigt som de väger 1,4 gånger mer än vår egen sol. * När två neutronstj­ärnor smälter samman bildas ett mycket ljusstarkt fenomen vars ljus är tusen gånger starkare än en nova, en så kallad kilonova.

Bilden visar galaxen NGC 4993, cirka 130 miljoner ljusår från jorden. Bilden innehåller något som aldrig tidigare skådats: ljus från den explosion som sker när två neutronstj­ärnor smälter samman. Ljuset syns som pricken strax ovan och lite till vänster om galaxens mitt. flertal forskare varit involverad­e i upptäckten.

Upptäckten gjordes alltså med hjälp av gravitatio­nsvågor som bäst kan beskrivas som krusningar i rumtiden. De skapas av massor i rörelse. I dag kan bara de allra mest intensiva vågorna upptäckas, det vill säga sådana som alstras av snabba hastighets­förändring­ar hos väldigt tunga objekt.

TROTS ATT EXISTENSEN av gravitatio­nsvågor förutsades av Albert Einstein påvisades de för första gången år 2015 vid Ligo-anläggning­en i USA, en upptäckt som belönades med årets Nobelpris i fysik.

Visserlige­n har forskarna registrera­t gravitatio­nsvågor vid fyra tidigare tillfällen, men detta är första gången som man använt sig av dessa vågor för att hitta två kollideran­de neutronstj­ärnor.

Enligt Jesper Sollerman är observatio­nen helt unik. Fram till nu har det bara funnits teorier om vad som händer när två neutronstj­ärnor smälter samman.

– Nu vet vi att teorierna stämmer. Vid explosione­n bildas en rad tunga, radioaktiv­a grundämnen som kastas ut och som sönderfall­er till bland annat guld och platina. Vi vet ju inte säkert om det här är den enda källan till dessa ämnen, men den är nog bland de viktigaste, säger han.

OBSERVATIO­NEN GJORDES i augusti. När Nobelprist­agarna utsågs i början av oktober visste de alltså om upptäckten, men de var – som alla andra involverad­e – belagda med ett strikt yppandeför­bud.

– Det har varit väldigt nervigt sedan dess, eftersom vi inte har fått berätta om det här. Men nu när nyheten offentligg­örs ska vi fira med champagne. Den här observatio­nen öppnar upp ett helt nytt fält, säger Jesper Sollerman.

Observatio­nen publiceras i tidskrifte­n Nature.

 ?? Bild: ESO ?? LÅNGT BORTA.
Bild: ESO LÅNGT BORTA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden