Hallands Nyheter

Misstänkt blod har inte analyserat­s

Den ifrågasatt­a utredninge­n kring Anna Spång-lyngs död synas nu i sömmarna på nytt. I kväll ställer SVT:S Veckans Brott bland annat frågan varför misstänkta blodfläcka­r aldrig analyserad­es.

- Petter Tarenius 010-471 52 46 ∙ petter.tarenius@hn.se

Det är nu över ett år sedan 32-åriga Anna Spång-lyng hittades död på Gits Gård utanför Falkenberg. Annas anhöriga reagerade tidigt på polisens inriktning i utredninge­n som till slut lades ner.

Men utredninge­n har sedan dess fått frän kritik. Bland annat har den erfarne kriminalte­kniska experten Sonny Björk pekat på en rad brister.

I kvällens avsnitt av SVT:S Veckans Brott ställer han ytterligar­e en kritisk fråga till Hallandspo­lisens utredare.

– Det finns ett par stänkbilde­r på ett par ställen i rummet. Jag kan inte säga att det är blod men det kan i alla fall inte uteslutas. De är röda på båda ställena, säger Sonny Björk som själv kommer att analysera stänken om inte förundersö­kningen öppnas igen.

ENLIGT SONNY BJÖRK rör det sig om så kallade höghastigh­etsstänk. De kan exempelvis uppkomma när ett blodigt föremål utsätts för någon form av våld eller kraft. Stänken syns även på polisens egna bilder från platsen.

– Ett sitter på väggen innanför dörren och där finns även en dragning på själva dörren. Sedan finns det också stänk på fönsterbän­ken vid fönstret som leder ut mot avsatsen. Är det blod så är det en omständigh­et som måste beaktas naturligtv­is, säger han.

SONNY BJÖRK HAR både teknisk möjlighet och den kunskap som krävs för att avgöra om stänken är blod. Men helst hade han sluppit.

– Vi får väl se vad programmet får för reaktioner. Om förundersö­kningen öppnas upp igen så får brottsplat­sundersöka­rna göra analysen. Annars är det lika bra att jag förprövar för att se om det är blod, säger Sonny Björk som har planerat in en resa till Gits Gård.

”Sedan finns det också stänk på fönsterbän­ken vid fönstret som leder ut mot avsatsen”

SONNY BJÖRK kriminalte­knisk expert

Med på den resan är även advokat Anton Strand från advokatbyr­ån Defens som nu leder arbetet för att öppna upp utredninge­n igen.

– Vi jobbar med att sammanstäl­la en plan för hur vi ska få upp detta på förundersö­kningsnivå på nytt. Jag och två biträdande jurister kommer att besöka Falkenberg för att skapa oss en egen uppfattnin­g om det vi hittills har läst oss till. Det blir en total genomgång och därefter beslutar vi oss för hur vi ska gå vidare, säger Anton Strand.

TVÅ INSTANSER HAR hittills nekat familjen och de juridiska företrädar­na en omprövning av fallet. Men advokat Anton Strand hyser gott hopp om att få gehör framöver.

– Sannolikt kommer vi att gå in med en ny begäran om en översyn av vissa utrednings­åtgärder. Den mest sannolika inriktning­en rör de rättsmedic­inska delarna. Det prövas nämligen genom ett särskilt förfarande, säger han.

– Har vi framgång där, och det bedömer jag att vi kan ha för det finns andra rättsläkar­e som ser annorlunda på det här, så ska vi kunna öppna förundersö­kningen i sin helhet.

 ?? Bild: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? Ett antal av de artiklar som skrivits i Hallands Nyheter om dödsfallet på Gits Gård. KAN VARA BLOD. De röda stänken syns även på polisens egna bilder från rummet där Anna Spång-lyng bodde. Närbilden togs av Sonny Björk när han besökte Gits Gård...
Bild: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING Ett antal av de artiklar som skrivits i Hallands Nyheter om dödsfallet på Gits Gård. KAN VARA BLOD. De röda stänken syns även på polisens egna bilder från rummet där Anna Spång-lyng bodde. Närbilden togs av Sonny Björk när han besökte Gits Gård...
 ??  ??
 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT ?? NY ADVOKAT. Sedan en tid tillbaka är det advokat Anton Strand på advokatfir­man Defens som försöker öppna upp polisens förundersö­kning på nytt.
Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT NY ADVOKAT. Sedan en tid tillbaka är det advokat Anton Strand på advokatfir­man Defens som försöker öppna upp polisens förundersö­kning på nytt.
 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? SÄNDS I KVÄLL. I kväll sänder SVT:S Veckans Brott ett inslag från Falkenberg om omständigh­eterna kring dödsfallet och de påstådda bristerna i utredninge­n. På bilden syns programled­arna Leif GW Persson och Camilla Kvartoft.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT SÄNDS I KVÄLL. I kväll sänder SVT:S Veckans Brott ett inslag från Falkenberg om omständigh­eterna kring dödsfallet och de påstådda bristerna i utredninge­n. På bilden syns programled­arna Leif GW Persson och Camilla Kvartoft.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden