Hallands Nyheter

Vuxenutbil­dning – chans till nystart

Från årsskiftet inleds en ny och bättre samverkan kring vuxenutbil­dning i Halland. Det innebär bland annat att det blir fritt fram att söka utbildning­ar i hela länet.

- YVONNE PERSSON 076-137 16 87 yvonne.persson@hn.se

Med ny samverkan kring vuxenutbil­dning blir det nu möjligt att söka bland det stora utbudet av utbildning­ar i hela Halland.

”Vi vill utgå från arbetsmark­naden och vilka utbildning­ar som kan leda till ett jobb”, säger Pernilla Isaksson, strateg på Regionkont­oret.

– Hallänning­arna ska känna att det finns ett stort utbud av vuxenutbil­dning, oavsett var man bor. Man ska också kunna lita på att de utbildning­ar som erbjuds svarar mot arbetsmark­nadens behov, säger Boel Abelson Crossley, verksamhet­schef för social hållbarhet på Region Halland.

Det nya samverkans­avtalet håller nu som bäst på att underteckn­as av ansvariga nämnder i Halmstad, Laholm, Hylte, Falkenberg och Varberg, med Region Halland som sammanhåll­ande kit. Kungsbacka har valt att i stället samverka med kommunerna i Göteborgsr­egionen.

– Vuxenutbil­dning kan vara en fantastisk möjlighet till nystart, men varje kommun kan inte rigga sig för utbildning­ar inom alla områden. Vissa behöver kanske alla ha, medan andra kan förläggas i någon av kommunerna, säger Pernilla Isaksson, strateg på Regionkont­oret och den som samordnar arbetet.

EN VIKTIG DEL i avtalet är också att kommunerna ska planera utbudet av utbildning­ar gemensamt. Det arbetet ska göras tillsamman­s med Arbetsförm­edlingen och Kompetensp­lattform Halland, och ta avstamp i den halländska arbetsmark­nadens behov av kompetens.

– På gymnasieni­vå är det mer individens intresse som styr utbudet, men här vill vi utgå från arbetsmark­naden och vilka utbildning­ar som kan leda till ett jobb, säger Pernilla.

Bland branscher som i dag har stor brist på arbetskraf­t finns vård och omsorg, utbildning, byggindust­rin och hälso- och sjukvården.

– Det svåra är att få grepp om behovet och att beräkna utbildning­splatser utifrån det. Ibland förändras förutsättn­ingarna fort och då är vuxenutbil­dning bra eftersom den är mer snabbfotad än exempelvis gymnasieut­bildning och högskola, konstatera­r Boel Abelson Crossley.

VUXENUTBIL­DNING ÄR ETT ganska vitt begrepp som omfattar allt från möjlighet att läsa upp gymnasiebe­tyg till Svenska för invandrare och rena yrkesutbil­dningar för vuxna, så kallad yrkesvux.

Nyligen beslutade regeringen att införa ett nytt statsbidra­g som just premierar samverkan mellan kommuner kring yrkesvux.

– I Halland kommer kommunerna att söka statsbidra­get gemensamt och lägga de pengarna i en gemensam pott. När en kommun anordnar en yrkesvuxut­bildning så får man ersättning från potten, men vår samverkan gäller inte bara yrkesvux utan all vuxenutbil­dning, förklarar Pernilla Isaksson.

Om exempelvis en Halmstadbo väljer att gå en vuxenutbil­dning som finns i Varberg så regleras det med att Halmstads kommun betalar en så kallar interkommu­nal ersättning till Varberg.

– Vi behöver nu utveckla systemet för att visa upp det gemensamma utbudet av utbildning­ar för hallänning­arna, säger Pernilla Isaksson.

DEN FORTSATTA SAMVERKAN kommer att ske i en regional samverkans­grupp med rektorer från kommunerna­s vuxenutbil­dningar och en strateg från Region Halland. Det är gruppen som, utifrån behovsinve­nteringen, föreslår vilka utbildning­ar som bör erbjudas och vilken kommun som ska få ansvar för att genomföra den. Ungdomar väljer ofta utbildning efter intresse. Hur ska ni få vuxna hallänning­ar att vilja utbilda sig till det som arbetsmark­naden efterfråga­r?

– Genom att utbildning­arna inriktas mot bristyrken så finns goda möjlighete­r till jobb. Här gäller det förstås också att de branscher som behöver arbetskraf­t hjälper till och visar sig attraktiva, konstatera­r Pernilla Isaksson.

”Genom att utbildning­arna inriktas mot bristyrken så finns goda möjlighete­r till jobb. Här gäller det förstås också att de branscher som behöver arbetskraf­t hjälper till och visar sig attraktiva”

PERNILLA ISAKSSON

strateg på Regionkont­oret

 ?? Bild: YVONNE PERSSON ?? MER SAMVERKAN. ”Vuxenutbil­dning kan vara en fantastisk möjlighet till nystart, men varje kommun kan inte rigga sig för utbildning­ar inom alla område”, säger Pernilla Isaksson och Boel Abelson Crossley på Region Halland.
Bild: YVONNE PERSSON MER SAMVERKAN. ”Vuxenutbil­dning kan vara en fantastisk möjlighet till nystart, men varje kommun kan inte rigga sig för utbildning­ar inom alla område”, säger Pernilla Isaksson och Boel Abelson Crossley på Region Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden